Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, verifică în prezent în judeţul Olt informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora cantităţi importante de roşii provenite de la producători au fost tratate cu substanţe pentru coacere rapidă.
Acesta susţine că toţi producătorii români sunt verificaţi de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), nu numai în ceea ce priveşte actele pe care le deţin ci şi la faţa locului, unde au culturile.
Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a reiterat că fermierii români fac produse de calitate şi consumatorii trebuie să aibă încredere în ele, iar dacă există situaţii în care aceştia nu respectă tehnologiile, în mod sigur se iau măsurile necesare.
La începutul lunii mai, şeful MADR a afirmat, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat la acea dată că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană.
Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat.
După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.