Pentru dezvoltarea producției ecologice în România, ministerul Agriculturii a elaborat următorul Plan Național de Acțiune.
Planul are următoarele obiective:
- Creșterea suprafețelor cultivate ecologic și a produselor ecologice cu valoare adăugată mare. Corelarea utilizării resurselor naturale cu valoare ecologică ridicată (pajiști, păduri etc) și a sprijinului financiar acordat pe suprafață cu obținerea unor produse ecologice cu valoare de piață ridicată;
- Creșterea și diversificarea producției ecologice, mai ales în sectoarele bine dezvoltate în convențional și slab reprezentate în agricultura ecologică (legume, fructe, lapte, ouă, alimente procesate etc) – crearea filierelor de produs;
- Obținerea unei producții ecologice corelate cu nevoile de consum, la prețuri accesibile consumatorilor din România. Având în vedere că puterea de cumparare a consumatorilor români este mai mică în raport cu media europeană, dar costurile de producție sunt comparabile, este necesar să fie identificate soluții pentru reducerea acestei diferențe;
- Integrarea producției agroalimentare ecologice în lanțurile de aprovizionare ale pieței – creșterea ponderii sectorului de procesare și a valorii adăugate a produselor;
- Consilierea și formarea fermierilor pentru sistemul de agricultură ecologică;
- Dezvoltarea de rețele locale și regionale pentru susținerea dezvoltării agriculturii ecologice; sprijinirea asocierii fermierilor;
- Încurajarea și motivarea agricultorilor pentru certificare în sistemul de agricultură ecologică. Creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/ferme de familie;
- Educarea și informarea consumatorilor în legatură cu produsele certificate ecologic;
- Adaptarea cercetării la nevoile sectorului de agricultură ecologică;
- Creșterea încrederii consumatorilor, prin adaptarea măsurilor de control, de prevenire și combatere a fraudei la situațiile identificate în piață.