25.1 C
București
marți, 25 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii măsurilor şi intervenţiilor de sprijin implementate de...

APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii măsurilor şi intervenţiilor de sprijin implementate de instituţie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează, începând de miercuri, adeverinţe pentru beneficiarii unor măsuri şi intervenţii de sprijin implementate de instituţie.

Documentele sunt eliberate pentru măsurile: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii (BISS); Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii (CRISS); Măsura 10 – Agro-mediu şi climă; Măsura 11 – Agricultură ecologică; Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice; DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative.

„Adeverinţele sunt eliberate în baza convenţiilor încheiate de APIA cu instituţii bancare şi nebancare şi cu fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenţii se adresează fermierilor care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare care au încheiat convenţii cu APIA”, se precizează în comunicatul APIA.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2023, solicitând finanţare pentru măsurile şi intervenţiile de sprijin indicate mai sus.

‹ adv ›

De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru intervenţiile şi măsurile care fac obiectul convenţiei încheiate cu instituţiile bancare şi nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar sau datele au fost preluate din informaţiile existente în cererea închisă în aplicaţia IPA online şi înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervenţiile şi măsurile de sprijin prevăzute în Convenţie.

Fermierii pot solicita eliberarea adeverinţelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA iar modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul APIA.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafeţelor înscrise în adeverinţa eliberată de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 50/2017.

În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.

Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei în secţiunea Convenţii, Acorduri, Protocoale.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a plătit aproape 240 milioane lei pentru Campania 2023, în trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Harghita: Peste 24.000 de fermieri au depus cereri de subvenţii la APIA, în scădere uşoară faţă de 2023

Peste 24.000 de fermieri au depus, în acest an, cereri pentru subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în...

APIA primește Cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că începând de astăzi, 17 iunie 2024, se...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole