5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate. Sfaturi

Bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate. Sfaturi

Pentru a preveni și controla bolile la tomate crescute în condiții de casă sau pe suprafețe mici, fără a utiliza produse toxice de protecție a plantelor, sunt utilizate diferite substanțe și extracte de plante.

Acestea au eficiență bună doar dacă sunt aplicate în momentul optim, iar unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a proteja culturile de tomate de boli, este de a realiza tratamente preventive cu diferite substanțe care stimulează plantele.

În continuare, vorbim despre modul în care poate fi utilizat bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate, în baza recomandărilor FIBL (Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice).

‹ adv ›

Simptome ale făinării pe plantele de tomate:

Bicarbonatul de sodiu are o eficiență bună în controlul făinării la tomate. Bicarbonatul de sodiu se utilizează pentru obținerea de soluții cu o concentrație de 0,1% (după recomandările FIBL). Unii producători utilizează concentrații de până la 0,2% (10-20 de grame la 10 litri de apă).

Soluția de bicarbonat de sodiu se utilizează timpuriu în controlul făinării, tratamentul repetându-se la fiecare 7-10 zile.

Apropo, pentru a menține făinarea sub control, puteți lua în calcul următoarele sfaturi:

  • înlăturați resturile de plante după fiecare ciclu de cultură din câmp, solar sau seră.
  • evitați temperatura prea înaltă și umiditatea scăzută (50-75% este umiditatea la care ciuperca ce provoacă făinarea se dezvoltă optim) în cazul cultivării tomatelor solar, seră.
  • nu îndesiți plantele.
  • înlăturați frunzele cu simptome de boli, uscate înainte de a realiza tratamentele.
  • realizați tratamente preventive.

Făinarea mai poate fi ținută sub control realizând tratamente cu produse ce conțin sulf (acestea sunt eficiente și în controlul acarienilor) – soluție ce conține 15-30 de grame de sulf/ar, produse ce conțin lecitină – 9-18 ml/ar (eficient ca tratament preventiv), bicarbonatul de potasiu – se stropeşte la intervale de 10 zile cu o soluţie de 0,1-0,2% (10-20 grame/10 litri de apă).

Detalii despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

*Un ar este o unitate de măsură pentru arie, având valoarea egală cu 100 m².

În cazul în care aveți suprafețe mai mari, v-ar putea fi utile în controlul făinării la tomate următoarele produse comerciale cu impact mai redus asupra mediului:

  • cu sulf (Thiovit Jet 80 WG – 5 kg/ha, Heliosulf – 6 l/ha, Flosul – 2 l/ha, Azumo WG 2 kg/ha – amintesc că aceste produse au și efecte secundare asupra acarienilor).
  • bicarbonat de potasiu (Karbicure 3 Kg/ha).
  • Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro 0,37 kg/ha, cu efect și asupra manei, alternariozei).
  • Bacillus pumilus tulpina QST 2808 (Sonata 5-10 l/ha se aplică de la apariția primei frunze adevărate).
  • COS-OGA chito-oligozaharde-oligogalacturonane (Fytosave – 2 l/ha).

V-ar putea fi util articolul Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

FOTO: vegetablegrowersnews.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole