Suntem solidari cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.
Acesta a adăugat s-a convenit a se aştepta decizia care se va lua la Bruxelles pe subiectul importurilor de cereale din Ucraina, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene.
Ministrul Agriculturii a amintit, totodată, de suma de 100 de milioane de euro pe care Comisia Europeană ar urma să o acorde drept compensaţii pentru fermierii din cele cinci ţări afectate.
Cei doi miniştri ai Agriculturii au avut, miercuri, discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.
De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.
Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.
Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
Daca voi sunteti tradatori inseamna ca toti trebuie sa fie ca voi? Cam asta este regula dupa creierul tau de oaie……
Atunci de ce nu ai făcut și tu reguli în comun cu Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia?