Aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor în agricultura ecologică şi măsuri de agromediu derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar plăţile se fac în două tranşe până la 30 iunie 2023, anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 11 – agricultură ecologică şi care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022.
Începând cu aceeaşi dată, APIA a demarat şi plata fermierilor care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 10 – agro-mediu şi climă, până la incidenţa plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 – 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plăţile să se efectueze din alocarea EURI.
Plăţile către fermieri se acordă în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor, iar acestea se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată, în conformitate cu art. 75 „Plăţile către beneficiari” din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013.
Ministerul Agriculturii vine cu aceste precizări după ce europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.
De asemenea, reprezentaţii MADR resping ca „nefondate şi neadevărate” afirmaţiile europarlamentarului Dacian Cioloş prin care susţine că sistemul informatic pentru efectuarea plăţilor APIA nu este pregătit şi că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăţi.
Nu în ultimul rând, MADR precizează că APIA s-a impus în peisajul administraţiei publice din România drept lider al absorbţiei fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, având o rată medie anuală a absorbţiei de peste 96% şi peste 100 de forme de sprijin gestionate.
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.
El a menţionat că, după un an agricol „foarte greu”, în care fermierii au fost confruntaţi cu „o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri” la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă „încă o dovadă a nepăsării” faţă de cei pe care trebuie să îi sprijine.
Cioloş a subliniat că fiecare zi care trece fără ca subvenţiile să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc „să fie şi mai vulnerabil”. Potrivit acestuia, fiecare zi în care Petre Daea rămâne în fruntea Ministerului Agriculturii este „încă o zi în care fermierii români sunt împinşi spre faliment”.
Dacă tot postează că dau agromediu de ce nu ajung banii și la noi?