21.4 C
București
duminică, 16 iunie, 2024

-

HomepageAdvRaiffeisen Bank România a afişat un profit net de 1,2 miliarde de...

Raiffeisen Bank România a afişat un profit net de 1,2 miliarde de lei, în 2022, în creştere cu 56%

Raiffeisen Bank România a anunţat joi că a înregistrat un profit net de 1,2 miliarde de lei în 2022, cu 56% mai mare faţă de anul anterior, iar venitul total al băncii a înregistrat o creştere de 22%, atingând nivelul de 3,2 miliarde de lei, informează banca, printr-un comunicat transmis joi.

Activele totale ale băncii au trecut pragul de 60 de miliarde lei, crescând cu 5%, an la an. Soldul de credite nete al băncii a ajuns la 39,5 miliarde de lei, cu 22% mai mult faţă de finalul anului 2021. Depozitele clienţilor au totalizat aproape 50 de miliarde de lei în 2022, similar cu nivelul din 2021. Cheltuielile operaţionale au ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei, crescând cu 14%, an la an.

Potrivit băncii, în acest context economic marcat de incertitudini, costul cu provizioanele a depăşit nivelul aferent anului 2021 cu 31%, ca urmare a unei abordări prudente.

Rata de adecvare a capitalului depăşeşte 21%, peste nivelul minim solicitat de BNR (17%). Creditele neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (1,75%), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (174%), peste cerinţele minime regulatorii (100%).

În plus, prin cele patru emisiuni de obligaţiuni eligibile MREL, plasate în 2022, în valoare de 1,7 miliarde de lei, banca şi-a consolidat suplimentar rata fondurilor proprii şi a pasivelor eligibile la peste 32%, peste cerinţele regulatorii aplicabile la 1 ianuarie 2023 (27,48%).

„Rezultatele foarte bune înregistrate de Raiffeisen Bank în 2022 ne dovedesc că suntem pregătiţi să ne continuăm dezvoltarea, indiferent care va fi contextul economic pe care îl vom parcurge în anii următori. Cred cu tărie că dacă angajaţii băncii se simt bine şi sunt multumiţi, noi ca organizaţie putem oferi clienţilor cea mai bună expertiză financiară şi soluţii digitale de top. De aceea am integrat filozofia „people come first”, în activitatea noastră de zi cu zi, cu rezultate vizibile în indicatorii măsuraţi: satisfacţia angajaţilor a crescut de la 76% în 2021 la 80% în 2022, iar NPS (Net Promoter Score) a înregistrat o creştere semnificativă, de la 71% la 80%. Anul 2022 s-a încheiat cu rezultate financiare bune, cu o rată de adecvare a capitalului mult peste minimum impus de BNR şi cu o poziţie de lichiditate solidă”, a spus Zdenek Romanek, preşedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank avea peste 4900 de angajaţi la sfârşitul anului 2022, cu 300 mai mulţi decât în anul precedent. Această creştere provine în special din aria IT sau din zone legate direct de nevoile clienţilor – Call-Center, Centrul Operaţional Braşov etc. Bugetele de creşteri salariale s-au dublat anul trecut. Banca menţionează că în 2023 bugetul alocat angajaţilor va continua să crească.

Soldul de credite al Raiffeisen Bank a crescut cu 22% în 2022 faţă de anul precedent, ca rezultat al intensificării activităţii de creditare pentru toate segmentele de clienţi. Pentru clienţii corporaţii soldul de credite s-a consolidat cu 44%, an la an.

Soldul de credite IMM a crescut cu 17% în 2022 faţă de 2021, o contribuţie notabilă fiind adusă şi de schemele de garantare guvernamentale, în special programul IMM Invest. Astfel, în 2022 Raiffeisen Bank a acordat în cadrul programelor IMM Invest 2.333 de credite pentru peste 2.000 clienţi din domenii de activitate foarte diverse, cu valoare aprobată de 592 milioane de euro.

Stocul de credite aferent persoanelor fizice a avansat cu 7%, cu o contribuţie echilibrată atât a creditelor de nevoi personale cât şi a celor ipotecare. Raiffeisen Bank menţionează faptul că majoritatea creditelor acordate de bancă persoanelor fizice sunt cu rată de dobândă fixă. Peste 60% dintre clienţii PF beneficiază de dobândă fixă pentru o perioadă determinată de timp. Creditele din categoria Green Mortgage (clădiri clasa energetică A) au ajuns să reprezinte peste 50% din volumul creditelor imobiliare acordate de bancă.

De asemenea, banca menţionează că a încheiat anul 2022 cu o creştere a numărului de clienţi activi digital. Aproximativ 1,25 milioane de clienţi persoane fizice utilizează lunar aplicaţiile de mobile/internet banking. În medie, un client se loghează de aproximativ 22 de ori într-o lună.

În 2022, numărul tranzacţiilor online efectuate de persoane fizice, prin intermediul cardurilor de debit Raiffeisen Bank a crescut cu 36%, faţă de anul 2021, iar numărul plăţilor cu telefonul sau ceasul a crescut cu 87%. Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 570.000 de carduri de credit.

Raiffeisen Bank a lansat serviciul de plăţi instant pentru persoane fizice în septembrie 2022. Clienţii pot trimite sau primi bani instant, către sau de la oricare dintre băncile participante la sistemul de Plăţi Instant. În doar 4 luni de la lansare, banca a atins o cotă de piaţă de aproape 23% pentru plăţile instant.

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4930 de angajaţi în 291 de unităţi, 1130 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri. Toate cifrele financiare menţionate sunt în concordanţă cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) şi Standardele Grupului RBI de raportare pentru management (MIS).

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bankhttps://www.raiffeisen.ro
Raiffeisen Bank este o bancă universală de top pe piața românească, oferind o gamă completă de produse și servicii în agricultură.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lansarea AgroBayer: alături de agricultură prin inovație digitală

Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, Bayer lansează...

Compania FirstFarms A/S a lansat un amplu sistem de irigații în România ce acoperă 1.300 ha

Danezii de la FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren în România, au dat în folosință...

Ravibis™ – controlează făinarea și rapănul merelor sustenabil și eficient

RAVIBIS™ este un produs de contact pe bază de bicarbonat de sodiu (NaHCO3). Biocarbonatul de sodiu este clasificat ca substanță...

OMV Petrom investeşte aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom va investi aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole