Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă asupra agriculturii româneşti, cu implicaţii care încă nu pot fi cuantificate, iar fermierii se află în prezent într-o situaţie extrem de delicată, respectiv cu „magaziile pline şi cu conturile goale”, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Daea susţine că din analizele pe care le deţine până la această dată, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase, fiind o situaţie cu totul nefavorabilă confortului financiar pe care ar trebui să-l aibă fermierii români.
De altfel, şeful de la Agricultură a subliniat că toată activitatea din agricultură, indiferent de domeniu, a fost afectată direct sau indirect de acest conflict.
România, alături de alte cinci state, solicită „sprijin imediat” de la Comisia Europeană
În acest context, ministrul român al Agriculturii, susţinut de omologii săi din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, au solicitat în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles din luna ianuarie un „sprijin imediat”, în aşa fel încât activitatea din agricultură să poată continua.
Daea a menţionat că au fost transmise Comisiei Europene toate datele solicitate, estimând că o decizie ar putea fi luată luna viitoare până la Consiliul de Miniştri.
Conflictul din Ucraina nu a creat nicio oportunitate pentru agricultura din România
Potrivit şefului MADR, conflictul din Ucraina nu a creat până în prezent nicio oportunitate pentru agricultura din România şi nici pentru fermierii români.
De asemenea, şeful MADR a transmis fermierilor români că „trebuie să reziste” dacă se va prelungi conflictul din Ucraina.
România nu riscă o criză alimentară
Întrebat dacă actualul conflict poate genera o criză alimentară în România, Daea a răspuns: „Nu, categoric nu”.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...