Cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% faţă de 2020 la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei în 2021, arată o analiză Keysfin, scrie zf.ro.
Astfel, piaţa de vin locală a depăşit cu 3,4% maximul anterior atins în 2017, de puţin peste 2 miliarde de lei şi a fost cu 55% peste nivelul din 2012.
În 2021, în România existau 611 de companii care aveau ca obiect de activitate producţia de vinuri şi/sau cultivarea de struguri (cod CAEN 1102 – Producţia de vin din struguri şi cod CAEN 0121 – Cultivarea strugurilor), cu 1% mai multe faţă de 2020 şi în creştere cu 25% comparativ cu 2012.
Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de aproape 1,2 miliarde de anul trecut, ceea ce a reprezentat 56% din piaţă.
Rezultatul net al producătorilor de vin locali a ajuns la un nivel record şi a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 125 de milioane de lei în 2021.
Consumul de vin a înregistrat o creştere de aproximativ 12% după ieşirea din pandemie, odată cu redeschiderea restaurantelor şi reluarea evenimentelor cu public. În 2021, un român a băut cu 2,6 litri mai mult vin faţă de 2020, ajungând în medie la 23,7 litri potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Românii preferă vinul autohton, peste 95% din producţia de vin românesc fiind consumată de piaţa internă.
Resursele totale de vinuri din România au crescut cu 658,1 mii hl faţă de 2020, la 7.795 mii hl în 2021 potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Avansul s-a datorat în principal producţiei de vinuri care a crescut cu 11,5% (+467,8 mii hl), în 2021 faţă de anul anterior.
Importul de vinuri şi stocul iniţial de vinuri au crescut, cu 31,3% la 582 mii hl, respectiv cu 2,0% la 2.695 mii hl în 2021 comparativ cu 2020. Exportul de vinuri a scăzut cu 9,9 mii hl faţă de anul precedent, la 189 mii hl în 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
La nivel mondial, producţia de vin este estimată în acest an la 260 milioane hectolitri, volumul fiind cu 1% sub nivelul din 2021, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, volumul producţiei de vin este estimat la 157 milioane hectolitri pentru acest an, cu 2% peste nivelul din 2021.
Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE după menţinerea la nivelul de 50,3 milioane hectolitri, Franţa îşi consolidează poziţia a doua după o creştere de 17% la 44,2 milioane hectolitri, iar Spania închide clasamentul cu 33 milioane hectolitri, după o scădere de 6% în 2022, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.
România rămâne al şaselea producător european în ciuda secetei, cu 4,6 milioane hectolitri, după un avans de aproximativ 4% în 2022, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.