Cea de-a X-a ediție a forumului OptiTech™, dedicat Viticulturii, a adunat peste 200 de fermieri pasionați de industria viticolă și specialiști de top Syngenta, pentru a aborda cele mai importante probleme și tendințe din sectorul vitivinicol, dar și pentru a prezenta soluții adaptate.
De la provocări cum ar fi menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor și soluții pentru acestea, până la împărtășirea experienței personale, organizarea panelurilor de discuții, sesiunilor de networking, toate au venit să sprijine comunitatea viticultorilor din România.
Astfel, printre subiectele forumului OptiTech™ Viticultură s-au numărat:
- Managementul rezistenței bolilor la fungicide
- Fitoplasmele la vița de vie și practici eficiente pentru controlul lor (Flavescența aurie)
- Managementul eficient al manei viței de vie
- Strategii eficiente de menținere sub control a Moliei viței de vie (Lobesia botrana)
Produsele Syngenta pot să susțină un tratament cap-coadă la vița de vie
Fermierii prezenți la eveniment au participat la două ateliere dedicate controlului eficient al bolilor și dăunătorilor în cultura viței de vie. În cadrul acestora, Simon Arnsek și Iulian Zafiu au venit să prezinte viziunea și soluțiile Syngenta, adaptate pentru a asigura eficiență maximă.
Iulian Zafiu, Director Vânzări Culturi Speciale și Legumicultură România și Moldova a prezentat portofoliul Syngenta pentru controlul bolilor fungice la vița de vie. Printre produsele recomandate fiind:
- Thiovit Jet 80WG – fungicid de contact, cu acțiune multiplă în combaterea făinării, cu efect secundar împotriva acarienilor din cultură.
- Topas® 100 EC – fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare.
- Switch® 62,5 WG – fungicid considerat etalon în combaterea putregaiurilor, moniliozelor și a bolilor de depozit la fructe și la vița de vie.
- PERGADO F – fungicid de ultimă generaţie care oferă protecţie foarte bună a inflorescenţelor, ciorchinilor şi aparatului foliar contra manei.
- Taegro® – produs bazat pe microorganisme, destinat inhibării bolilor fungice.
Orondis Ultra – noul fungicid Syngenta
Simon Arnsek, Director tehnic Fungicide, regiunea Europa, Africa, Orientul Mijlociu, a prezentat beneficiile produsului Orondis Ultra, de această dată, în variantă ready mix, gata să ofere flexibilitate și ușurință în utilizare viticultorilor din România.
Printre avantajele Orondis Ultra se numără:
- Mod nou de acțiune
- Eficacitate excepțională
- Rezistență extremă la spălare
- Efect persistent
- Selectivitate excelentă în toate etapele de dezvoltare
- Sistemie – translocarea substanței active, protecția noilor creșteri
- Profil eco-toxicologic bun
Voliam – noutatea Syngenta în controlul dăunătorilor viței de vie
În cadrul atelierului dedicat controlului dăunătorilor, Andreea Caimac, Marketing Manager Culturi Horticole, Europa de Sud-Est, a menționat despre specificul combaterii dăunătorilor, în special, a moliilor la vița de vie, recomandând fermierilor în acest sens produsele:
- Karate Zeon – insecticid de contact cu efect rapid și de șoc;
- Affirm – insecticid de origine naturală, care combate un număr mare de Lepidoptere.
Atelierul a inclus și prezentarea noutăților Syngenta, de această dată vedeta fiind insecticidul Voliam.
Totodată, un interes sporit a generat și prezentarea capcanei Trapview – o soluție revoluționară care eficientizează procesul decizional pentru protecția viței de vie de Lobesia botrana.
Managementul rezistenței bolilor la fungicide – baza alegerii produselor în scopul realizării tratamentelor
Ținând cont de riscurile ce pot apărea în cazul utilizării unor și acelorași substanțe active în schemele de protecție, Simon Arnsek Director Tehnic Fungicide EAME a vorbit mai multe și despre managementul rezistenței bolilor la fungicide.
Specialistul a venit și cu câteva recomandări pentru fermieri:
- Nu utilizați în mod excesiv un produs – urmați strict recomandările producătorului.
- Limitați numărul de tratamente și aplicați când este necesar, alternând produse cu moduri diferite de acțiune.
- Folosiți doza recomandată de producător, evitați reducerea sau creșterea acesteia.
- Evitați utilizarea fungicidelor ca eradicant – cel mai bine este să folosim produsele preventiv.
- Adoptați practici de gestionare integrată a bolilor – dacă înlăturăm frunzele din jurul ciorchinelui, aerul va circula mult mai eficient și va reduce condițiile de dezvoltare a bolilor.
- Utilizați strategii de diversitate chimică.
Într-un final, Simon Arnsek a specificat că totuși, ținând cont de actualele tendințe în interzicerea în utilizare a unor substanțe active „Va fi foarte greu să gestionăm rezistența, deoarece nu vom avea produse suficiente pe piață”.
Despre managementul fitoplasmei Flavescența aurie a vorbit Akos Forrai, manager Portofoliu Insecticide, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, specificând că în controlul acestei boli, este foarte importantă identificarea corectă pentru a aplica strategia potrivită.
Marius Pricope, Moșia Domnească: „Switch – produsul de care nu mă pot lipsi în podgorie”
Unul dintre cele mai populare paneluri a fost cel dedicat împărtășirii experienței viticultorilor – parteneri Syngenta. De această dată, Marius Pricope, vinificator și acționar la Moșia Domnească, a vorbit despre provocările din sector și colaborarea cu Syngenta.
Și pentru că „vinul dezleagă dialogul”, evenimentul s-a încununat cu o degustație de vinuri autohtone aduse de către producătorii participanți, care i-a unit în discuții relevante pe toți cei prezenți la eveniment.
Revenim curând cu detalii despre subiectele abordate în cadrul evenimentului OptiTech™, iar pentru a fi la curent cu cele mai importante noutăți marca Syngenta, accesează syngenta.ro.