7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR a publicat Proiectul Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină

MADR a publicat Proiectul Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea obiectivelor etapei a XXIII-a 2023 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, suma necesară fiind de 27 milioane lei credite bugetare şi 86,65 milioane lei credite de angajament.

Conform MADR, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor este instituţia iniţiatoare a actului normativ şi se află în subordinea ministerului.

„Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor se află în etapa a XXIII-a, implementarea acestuia continuându-se până la crearea în România a unui Sistem naţional coerent, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi a economiei la efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi a secetei severe”, se menţionează în comunicat.

Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă cu modificările şi completările ulterioare.

‹ adv ›

Potrivit legii, obiectivele şi fondurile ce urmează a fi alocate pentru realizarea acestora se stabilesc anual prin hotărâri ale Guvernului, de la bugetul de stat.

În cadrul etapei din 2023 a Programului sunt prevăzute a se realiza la Centrul Zonal de Coordonare Moldova studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, studiul de fezabilitate pentru Unitatea de Creştere a Precipitaţiilor Moldova, studii, proiecte tehnice şi execuţie lucrări parţiale pentru înfiinţarea de noi grupuri de combatere.

La Centrul Zonal de Coordonare Muntenia sunt prevăzute studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia, studiul de fezabilitate pentru Unitatea de Creştere a Precipitaţiilor Muntenia, studii, proiecte tehnice şi execuţie lucrări parţiale pentru înfiinţarea de noi grupuri de combatere – CZC Muntenia.

Şi la Centrul Zonal de Coordonare Transilvania sunt avute în vedere studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Maramureş, studii, proiecte tehnice şi execuţie lucrări, în condiţiile legii pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania – Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea de noi grupuri de combatere – CZC Transilvania, Cercetare ştiinţifică, dezvoltarea tehnică şi tehnologii de intervenţii active în atmosferă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Brânza maturată de Horezu, premiată cu aur la World Cheese Awards 2024

Concursul World Cheese Awards 2024 a avut loc în...
‹ adv ›

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole