Mitingul forestierilor, organizat săptămâna trecută, a avut ca scop să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare şi faţă de tentativa de „privatizare” a activităţilor economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Silva, într-o replică la adresa Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).
Recent, ASFOR a transmis, că „din neatenţie sau din necunoştinţă de cauză”, organizatorii protestului silvicultorilor „au înfierat şi au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri din România (SRL-uri), uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri”.
Organizaţia susţine faptul că:
Federaţia Silva precizează că nu a făcut altceva decât să solicite, punctual şi argumentat, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, în faţa sediului Guvernului, un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare, la care au participat câteva sute membri de sindicat şi invitaţi din partea asociaţiilor profesionale şi patronale din domeniu.
Principalele revendicări ale protestatarilor au vizat: retragerea de la Guvern a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative.
Sindicaliştii au afirmat că Executivul a adoptat în mare grabă, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, a avertizat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.
Tot reprezentanţii Silva au atras atenţia asupra faptului că dacă toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, „lemnul românesc va încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese”.