2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Propunerea de revenire la stadiul peisajului natural din 1950 este imposibil...

Daea: Propunerea de revenire la stadiul peisajului natural din 1950 este imposibil de realizat

România susţine obiectivele Pactului verde şi a Strategiei în domeniul biodiversităţii, dar propunerea privind revenirea la stadiul peisajului natural din 1950 este imposibil de realizat, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit – Agrifish, desfăşurată la Bruxelles.

„România susţine obiectivele Pactului verde şi ale Strategiei în domeniul biodiversităţii, precum şi intensificarea eforturilor de refacere a ecosistemelor. Cu toate acestea, având în vedere dificultăţile create de pandemia COVID, de creşterea preţului la energie/fertilizanţi şi de război, şi nu numai, trebuie să punem pe prim plan obiectivul securităţii alimentare. Prezentul Regulament introduce, însă, mari constrângeri privind continuarea activităţii în sectorul agricol. Obiectivele stabilite sunt extrem de ambiţioase, dar dificil de implementat pe termen scurt şi cu grad relativ de siguranţă. Activităţile obligatorii privind refacerea biodiversităţii, ca să poată fi realizabile, trebuie să fie realiste, să aibă în vedere perspectivele economice şi sociale, luând în considerare toate elementele constitutive ale unei decizii în acest sens, cum ar fi: o finanţare corespunzătoare, cu posibilităţi practice de realizare ale acesteia, care să nu se bizuie numai pe efortul statelor membre, întrucât paleta beneficiarilor este largă, de care trebuie să se bucure toţi cetăţenii. În atare condiţii, apare nevoia compensaţiilor pentru pierderile de venit ale celor afectaţi, ori actualul buget PAC este deja alocat în mare parte pentru măsurile de mediu”, a spus Daea.

În viziunea ministrului român al Agriculturii, este nevoie de multă flexibilitate, „în aşa fel încât statele membre să îşi poată adapta măsurile la nevoile specific naţionale” , iar „propunerea privind revenirea la stadiul peisajului natural din 1950 este imposibil de realizat” .

„Activităţile agricole extensive, cum ar fi păşunatul şi cositul, trebuie să continue în zonele cu caracteristici peisagistice de mare diversitate, asigurând-se astfel păstrarea acestora. Refacerea naturii trebuie abordată în interesul acesteia şi al omului, respectându-se dreptul de proprietate al acelora care participă la realizarea obiectivelor propuse, în aşa fel încât să genereze voinţa de acţiune. Măsurile prevăzute vor conduce la creşterea zonelor sensibile la nivel european, care alături de SUR, vor genera reducerea cultivării terenurilor agricole, a producţiilor agricole, escaladarea preţurilor terenurilor agricole, precum şi un impact puternic asupra comunităţilor locale. Propunerea aduce atingere şi competenţelor statelor membre privind sectorul silvic, care nu poate fi exclus dintr-un asemenea concept. Propunerea privind revenirea la stadiul peisajului natural din 1950 este imposibil de realizat. Şi aceasta trebuie s-o înţelegem din capul locului!”, a avertizat oficialul.

În ceea ce priveşte noua strategie a Uniunii Europene(UE) pentru păduri în orizontul de timp 2030, Petre Daea a punctat faptul că „roadele ei încep să prindă contur”.

„Menţionăm că liniile directoare pentru identificarea, cartografierea şi protecţia pădurilor vechi, silvicultura mai aproape de natură, împădurirea şi reîmpădurirea care respectă biodiversitatea şi propunerea de regulament pentru restaurarea naturii sunt stabilite mai întâi în Strategia UE pentru biodiversitate, şi apoi în Strategia UE pentru Păduri. România şi-a adoptat recent propria Strategie pentru Păduri, în octombrie, care este pe deplin conformă cu Strategia Uniunii Europene, iar implementarea ei asigură aplicarea Strategiei Uniunii Europene. România este unul dintre statele membre care a susţinut intenţia Preşedinţiei cehe de a aduce pădurile pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului. Considerăm că atunci când vorbim despre implementarea aspectelor legislative forestiere ar trebui să ne bazăm pe ştiinţă, cercetare, experţi şi experienţă – şi toate statele membre au aceste resurse. Cooperarea între statele membre, Comisie si părţile interesate este importantă, dar considerăm că deciziile trebuie sa rămână la nivelul autorităţilor statelor membre, în acest scop cooperarea între acestea şi Comisie este importantă şi trebuie sa îi dăm întâietate”, a afirmat Daea.

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), ce a avut loc la Bruxelles.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole