Nucul este o cultură relativ mai puțin problematică. În ciuda acestui fapt, mai mulți factori pot afecta calitatea recoltei de nuci.
Una dintre problemele cu care se confruntă nu doar pomicultorii, ci și persoanele care au câțiva pomi este formarea nucilor cu miez negru, deformat sau uscat.
Cauzele unei astfel de probleme pot fi diferite – fenomene naturale, vârsta sau bolile nucului, iar în acest articol discutăm despre principalele.
Una dintre cauze de ce miezul la nuci poate deveni negru și se usucă poate fi timpul nefavorabil. Paradoxal, nucul este o cultură sudică, dar nu-i place căldura excesivă. La temperaturi ridicate dezvoltarea fructului se oprește. Lipsa de umiditate produce aceleași consecințe.
Adesea, fructele se dovedesc a fi goale la pomii bătrâni: în timp, fructificarea pomului scade din cauza proceselor naturale.
Dar, de obicei, principala cauză a fructelor goale și negre de nucă pot fi bolile – bacterioza și antracnoza nucului.
Antracnoza nucului (Gnomonia leptostyla p.v. juglandis)
Antracnoza se dezvoltă mai ales în primăverile umede şi reci şi la sfârşitul verii, în lunile august-septembrie, îndată ce temperatura aerului scade, iar umiditatea relativă creşte.
Boala este produsă de ciuperca Gnomonia leptostyla, aceasta iernând pe frunzele și lăstarii afectați.
Antracnoza nucului este o boală foarte gravă care, netratată, poate provoca pierderi de recoltă de 50 până la 75%.
Simptome ale antracnozei la nuc
Antracnoza afectează frunzele, lăstarii verzi si fructele de nuc. Primele semne apar pe frunze. La începutul dezvoltării bolii, pe limbul frunzelor pot fi găsite mici pete ruginii (mai târziu culoarea lor se schimbă în brun-cenușiu), de formă rotunjită.
În jurul locului este un mic chenar de o nuanță mai închisă. În timp, petele cresc în dimensiune și se îmbină. Pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul petelor se formează puncte negre, acestea fiind fructificațiile ciupercii. Aceste daune severe duc la aceea, că frunzele încep să cadă prematur.
În cazul unor atacuri foarte severe, frunzele se brunifică şi cad masiv, pomii de nuc rămânând fără frunze chiar în ultima parte a verii.
Și pe fructele abia formate apar mici pete roșii-maronii. Țesutul din zonele afectate începe să rămână în urmă în creștere și să crape.
Nucile puternic afectate cad. Unele fructe încep să putrezească, miezul de nucă se usucă și se înnegrește, gustul se înrăutățește.
Tratamente contra antracnozei la nuc, măsuri de control
Pe lângă realizarea tratamentelor, un rol important în menținerea sub control a antracnozei îl au măsurile preventive. Printre acestea se numără:
- după căderea frunzelor, greblați frunzele de sub pomi, scoateți-le în afara grădinii și ardeți-le sau compostați-le;
- începeți sezonul prin tratarea pomului cu un produs ce conține cupru. De exemplu zeamă bordeleză. Pe suprafețe mici, puteți utiliza zeamă bordeleză de 3% (300 g sulfat de cupru și 450 var nestins, diluați în 10 litri de apă). Pulverizarea se efectuează la începutul primăverii, înainte de dezmugurire.
Pentru ca boala să fie menținută sub control, este recomandată repetarea ulterioară a tratamentelor cu produse cuprice. În special, în perioada dintre începutul şi sfârşitul înfloritului (5 mai – 10 iunie) sunt recomandate 3 tratamente cu zeamă bordeleză
sau alte produse pe bază de cupru menţionate anterior, în concentraţie de 0,5-1,0%, la interval de 10-15 zile.
Dozele recomandate de cupru metalic la 100 l de soluţie per hectar sunt de minim 150 g, iar în cazul unor contaminări foarte puternice pot fi mărite până la 200-250 g (concentrația de 0,15-0,25%).
Cantitatea de soluție de lucru recomandată per hectar este de 1000 de litri.
Bacterioza nucului (Xanthomonas campestris pv. juglandis)
Pe vreme caldă și umedă se activează bacteriile Xanthomonas campestris, ce provoacă o altă boală gravă a nucului – bacterioza.
Soiurile cu dezmugurire mai precoce sunt printre cele mai atacate de această boală.
Citește și despre Tăierile la nuc. Formă coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.
Bacterioza afectează frunzele, lăstarii, inflorescențele și fructele.
Mai des infecția apare primăvara, în timpul înfloririi nucilor. Acesta este cel mai periculos moment, pentru că în caz de atacuri grave ca urmare a bacteriozei, până la 90% din flori și fructe pot muri.
Dacă infecția apare într-o perioadă ulterioară, atunci consecințele pentru pom și cultură nu sunt atât de grave.
Simptome ale bacteriozei nucului
Pe limbul frunzelor, de-a lungul nervurilor, apar mici pete întunecate. În timp, ele cresc și se îmbină, din cauza cărora frunza afectată se deformează și cade.
Pe lăstarii verzi tineri apar pete maro alungite. Treptat ele cresc, lemnul din interior devine maro, iar lăstarul moare. Centrul leziunii se adânceşte şi apare o ulceraţie acoperită de un exudat.
Amenții afectați de bacterioză se înnegresc și înmoaie parțial, în contrast cu partea sănătoasă a acestora. Odată cu evoluția, antracnoza poate cuprinde amenții în întregime.
Fructele sunt acoperite cu pete întunecate destul de mari, de 2-3 cm diametru, adesea deprimate. În timp, zonele afectate devin negre.
Infecția pătrunde până la miez, făcându-l să putrezească. După aceea, fructul se micșorează și cade prematur. Dacă boala apare în perioada tardivă, atunci miezul de obicei nu se deteriorează – leziunea afectează în principal pericarpul.
Tratamentul bacteriozei la pomi
În principiu, măsurile de menținere sub control sunt asemănătoare cu cele recomandate în cazul antracnozei:
- deoarece agentului cauzal al bolii hibernează pe lăstarii și frunzele afectate, toate frunzele căzute și ramurile cu semne ale bolii trebuie distruse imediat;
- înainte de dezmugurire, se aplică primul tratament cu produse ce conțin cupru.
Află aici și despre În România a fost omologat soiul de nuci cu miez roșu Rubin, selecționat de pepinieriști din Moldova și România.
Tratamentul se repetă la apariţia primelor frunze şi la începutul înfloritului, apoi la fiecare 15 zile, până la sfârşitul lunii iunie şi oricând condiţiile climatice sunt favorabile multiplicării bacteriei, mai ales după ploi sau în cazul afectării puternice a pomilor.
Efectuarea tratamentelor este recomandată a fi realizată cu produse folosind produse pe bază de sulfat de cupru, în concentraţie de 2%, oxiclorură de cupru concentrația 0,3%
sau hidroxid de cupru în concentraţie 0,3%.
Totodată, optând pentru irigarea prin picurare, material săditor sănătos, fertilizarea echilibrată a plantațiilor (mai ales e dăunător excesul sau insuficiența de azot) veți reduce impactul bolii.