Scumpirea energiei, a pesticidelor şi îngrăşămintelor pune presiune şi pe preţul alimentelor care devin tot mai scumpe, însă agricultura biologică poate fi o alternativă de a ţine costurile sub control, este de părere Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, scrie zf.ro.
Asociaţia a lansat în 2015 proiectul fermei sociale „bio&co”, dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa).
Pe lângă faptul că aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveţi, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale: rucola, kale, muştar.
El a subliniat că modelul de fermă „from farm to fork” din Europa de Vest câştigă teren şi în România tot mai mult şi permite ca preţurile să fie ţinute sub control prin eliminarea intermediarilor.
Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
Săptămânal, producţia obţinută este distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov, iar fiecare coş – comandat în baza unui abonament – are între patru şi şase varietăţi de legume.
Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menţinerea sănătăţii, preţurile variază în funcţie de felul de legume pentru care optează clienţii şi de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coş „Bio&co”.
Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi dar şi în 14 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală.