Realizarea de perdele forestiere va fi permisă şi persoanelor private, nu numai autorităţilor, iar finanţarea va fi acordată tuturor lucrărilor de acest tip, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Noile prevederi au fost aprobate miercuri de Guvern, în şedinţă, la propunerea MMAP, prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.
Potrivit sursei citate, prin adoptarea acestei ordonanţe se asigură finanţarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecţie cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecţie a căilor de comunicaţie care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.
De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii, precum şi la proprietăţile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentaţiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lăţime de 3 – 4 metri, amplasate la una dintre marginile perdelelor.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere şi cu titlu gratuit, informaţiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentaţiilor tehnico-economice, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.
Actul normativ aprobat miercuri va conduce la creşterea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră şi la reducerea efectelor viscolelor şi a zăpezilor masive asupra circulaţiei autovehiculelor pe drumurile naţionale şi autostrăzi.
Datele ministerului de resort arată că, până în prezent, la nivel naţional, au fost plantate 197,27 de hectare de perdele forestiere de protecţie.