20 C
București
joi, 11 septembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCel mai iute ardei din lume, creat în România, din nou vedeta Congresului Internațional...

Cel mai iute ardei din lume, creat în România, din nou vedeta Congresului Internațional de Horticultură

Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și prezentat la Congresului Mondial de Horticultură din Australia în 2014.

Specialiştii de la staţiunea legumicolă din Buzău au lucrat aproape 20 de ani la încrucişarea mai multor tipuri de ardei iuţi din întreaga lume. Soiul de la Buzău a întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină (substanța care conferă iuțeală ardeiului).

‹ adv ›

Astfel, soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, a atras atenția comunității științifice prezentând o concentrație de 2 milioane de unități, dublă față de următoarele soiuri competitoare.

Ardeiul iute denumit „Coroana episcopului”, este un ardei extrem de picant, și are o formă distinctivă faţă de celelalte soiuri. Acesta arată ca o coroană episcopală, de aici i s-a dat şi numele.

Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța.

Lucrarea care conține rezultatele obținute de cercetătoarea inginer Ovidia Agapie a obținut premiul ISHS Young Minds pentru cel mai bun poster și va fi publicată ulterior în cel mai prestigios jurnal horticol.

‹ adv ›

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a congresului 3 lucrări coordonate de academicianul Costel Vînătoru, care au obținut aprecierea celor 2500 de delegații din peste 150 de țări.

  • Studii privind influenta îngrășămantului de natură organică asupra noului soi de tuberoze omologat, Avatea;
  • Evaluarea colecției de germoplasma a ardeiului iute;
  • Screening-ul liniilor de Vicia faba (bob) la factorii de stres biotic și abiotic.

Reprezentanții României se bucură de prestigiu internațional în domeniul cercetărilor științifice din agricultură, datorat participării susținute la competițiile mondiale și numărului însemnat de lucrări prezentate.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Raport RaboResearch: producția mondială de carne de vită scade, prețurile rămân în creștere

Conform raportului RaboResearch Global Beef Quarterly pentru trimestrul al...
‹ adv ›

Prognoze pentru producția de floarea-soarelui și rapiță în regiunea Mării Negre în 2025/26 comparativ cu sezonul trecut

Oleaginoasele rămân un pilon strategic al producției agricole în regiunea Mării Negre–Dunăre, care asigură cea mai mare parte a...

Producţia de vin a Italiei şi-a revenit astfel că va păstra titlul de cel mai mare producător mondial

Italia urmează să înregistreze o recoltă bună de struguri în 2025, ceea ce îi va permite să îşi consolideze...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole