Industria europeană a îngrăşămintelor este în declin accelerat după ce companie după companie anunţă reducerea sau suspendarea producţiei din cauza scumpirii dramatice a gazelor.
Gigantul din sector Yara a anunţat că-şi va reduce în continuare producţia din cauza preţurilor ridicate la gaze, relatează Reuters.
Compania norvegiană îşi redusese deja capacitatea de producţie de amoniac cu 1,3 milioane de tone şi capacitatea de producţie de îngrăşăminte cu 1,7 milioane de tone în iunie din acelaşi motiv.
De asemenea, producătorul de îngrăşăminte CF Industries Holdings a anunţat la rândul său că-şi va suspenda producţia de amoniac în cadrul ultimei sale fabrici din Marea Britanie ca reacţie la scumpirea gazelor, o decizie care ar putea reduce oferta de dioxid de carbon, vital pentru industria alimentară, notează Bloomberg.
Din Polonia, ZAK, o companie parte a grupului Azoty, şi-a redus recent producţia de îngrăşăminte la 43% din capacitate, potrivit Warsaw Voice.
Măsura a venit la o zi după ce Azoty, cea mai mare companie de produse chimice din Polonia, a anunţat că-şi suspendă producţia de îngrăşăminte bazate pe azot şi-şi reduce producţia de amoniac din cauza preţurilor record la gaze. Azoty nu a precizat pe ce perioadă ia măsurile respective.
Anwil SA, o divizie de petrochimice a celei mai mari companii de rafinare din Polonia, PKN Orlen, şi-a suspendat de asemenea producţia de îngrăşăminte, invocând preţuri nefavorabile, scrie Bloomberg.
Grupa Azoty se autodescrie drept al doilea mare producător de îngrăşăminte minerale din Uniunea Europeană. Compania se numără printre cei mai mari cumpărători de gaze naturale din Polonia.
Anunţurile Azoty şi Anwil înseamnă că aproximativ 38% din capacitatea de producţie a Europei pentru amoniac este acum redusă sau complet închisă, potrivit lui Chris Lawson, analist la CRU Group.
Noi reduceri de producţie sunt aşteptate în Europa, unde costul gazelor naturale a crescut cu peste 500% de la nivelurile din urmă cu un an într-o criză a energiei amplificată de războiul din Ucraina.
Producători ca Borealis AG şi Fertiglobe Plc au avertizat şi ei cu privire la condiţiile în deteriorare din Europa, în timp ce alţii se gândesc să-şi mute producţia peste graniţe.
Problemele Europei se dovedesc o oportunitate pentru producătorii de îngrăşăminte din afara regiunii. Compania americană Mosaic a anunţat că-şi continuă producţia pentru a acoperi cererea globală.