Prețurile cerealelor scad și cresc la nivel mondial în succesiune rapidă, iar acest lucru face ca fermierii să nu mai aibă încredere în prognoze. Raportul USDA de vineri a adus câteva surprize pentru grâu și porumb, evident, surprize cu impact.
Situația geopolitică conduce în continuare piețele agricole: exporturile din Ucraina, estimările extrem de optimiste privind recolta de grâu din Rusia, dar, pe de altă parte, existența sancțiunilor impuse Rusiei și reluarea manevrelor militare chineze în jurul Taiwanului duc la fluctuații de preț deosebite în ultima perioadă.
Prețurile pentru grâu – sub presiune
Prețurile grâului se află sub presiunea creșterii exporturilor ucrainene și cererii internaționale puternice. În general, însă, comercianții și fermierii rămân foarte suspicioși cu privire la volumele reale de recoltă și la posibilele exporturi din Marea Neagră.
Pe piața europeană, contractele futures, prețurile grâului pentru primul contract din septembrie au crescut vineri cu 0,75 euro, până la 339 euro pe tonă, astăzi înregistrând din nou o scădere.
Cotații grâu Euronext:
Vineri, USDA a revizuit în creștere exporturile de grâu și de porumb din Ucraina. Același lucru este valabil și pentru Rusia. Fermierii ruși estimează în continuare o recoltă record de grâu.
Cotații porumb Euronext:
Cu toate acestea, exporturile rusești scad din cauza sancțiunilor internaționale și a costurilor mari de transport pentru comercianți și asigurători. Cererea globală rămâne dinamică. Acest lucru susține prețurile europene la grâu, mai ales că recolta europeană a fost recent corectată semnificativ în scădere.
USDA a redus estimarea privind recolta europeană de grâu (atât durum, cât și moale) de la 134,1 milioane de tone la 132,1 milioane de tone. Eventualele exporturi europene au fost reduse de la 35,5 milioane de tone la 33,5 milioane de tone.
Ritmul exporturilor europene a încetinit odată cu creșterea livrărilor din Marea Neagră. Comisia Europeană raportează exporturi de grâu de 2,6 milioane de tone pentru perioada 1 iulie – 7 august, aproximativ identice cu cele din anul trecut.
Cel mai mare exportator este Franța, 914 mii de tone exportate în această perioadă. România se află în prezent pe locul doi – cu exporturi de 565 de mii de tone, urmată de Polonia cu 420 de mii de tone și Bulgaria cu 382 de mii de tone. În primele cinci săptămâni ale noului sezon de comercializare, Germania a vândut țărilor terțe doar 71 de mii de tone de grâu.
Până acum, principalii cumpărători de grâu european au fost Maroc, Algeria, Pakistan și Africa de Sud.
Analistul German Agrarheute, Olaf Zinke susține că raportul USDA nu a adus inițial modificări majore în prețurile europene la grâu, în ciuda corecțiilor aduse recoltei din Ucraina și Rusia.
Cu toate acestea, în tranzacțiile înainte de deschiderea pieței pe 15 august, prețurile în Chicago erau în scădere semnificativă și ar trebui, de asemenea, să tragă în jos prețurile europene. Motivul, tradițional, sunt exporturile de grâu din Ucraina și anume anunțarea plecării mai multor nave din porturile ucrainene.
USDA a lăsat neschimbată estimarea privind recolta de grâu din Ucraina, la 19,5 milioane de tone în prognoza din august, dar a revizuit exporturile de grâu în sus de la 10 la 11 milioane de tone. Pe de altă parte, USDA a schimbat în creștere prognoza pentru exporturile de porumb ucrainene de la 3,5 milioane de tone la 12,5 milioane de tone.
Potrivit Agritel, doar câteva silozuri de cereale din Ucraina sunt echipate cu sisteme de ventilație, care sunt necesare pentru depozitarea pe termen lung. Aceasta înseamnă că există un risc mare ca fermierii ucraineni să piardă o parte semnificativă din cereale.
Rusia – noi estimări în creștere privind recolta
Pentru Rusia, analiștii USDA au revizuit în creștere estimarea privind recolta de grâu de la 81,5 milioane de tone la cel puțin 88 de milioane. Estimările privind exporturile au crescut de la 40 de milioane de tone la 44 de milioane de tone – un nou record.
Rusia nu a publicat date de export sau import din februarie, dar ar putea exporta 4 milioane de tone în august, în creștere față de 2 milioane de tone în iulie, estimează comercianții. În august 2021, rușii au exportat 5,2 milioane de tone de grâu.
Analiștii ruși de la Institutul IKAR și-au schimbat prognoza pentru recolta de grâu din Rusia de la începutul lunii august, majorând-o cu încă 4,5 milioane de tone, până la 95 de milioane de tone, cu 7 milioane de tone mai mult decât estimarea USDA. Motivul corecției sunt randamentele foarte mari din centrul Rusiei și regiunea Volga.