Guvernul francez îşi va intensifica anchetele de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente, pentru a descoperi dacă firmele utilizează criza inflaţiei pentru a majora nejustificat preţurile, a declarat luni ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Inspectorii din cadrul autorităţii pentru protecţia consumatorilor au efectuat deja 1.200 de inspecţii de la începutul anului iar începând de marţi va fi disponibilă şi o linie telefonică special pentru companiile care doresc să semnaleze nereguli în ceea ce priveşte preţurile, a informat Ministerul de Finanţe.
De asemenea, Bruno Le Maire a spus că ministerul pe care îl conduce analizează posibilitatea de a permite retailerilor să lanseze vânzări promoţionale cu reduceri de până la 50%, în loc de maximum 34% în prezent.
În 2018, Franţa a adoptat o lege care reglementa preţurile minime şi limita vânzările cu discount în supermarketuri, în încercarea de a-i mulţumi pe fermieri care se plângeau de mult timp că sunt afectaţi de marjele reduse şi războaiele de preţuri din sectorul de retail.
Însă situaţia s-a schimbat în ultimele luni pe fondul exploziei inflaţiei. Chiar dacă criza actuală a inflaţiei a fost provocată iniţial de preţurile mari la energie, în ultimele luni au crescut exploziv şi preţurile la alimente ca urmare a războiului din Ucraina, ajungând la 5,7% în ultimele 12 luni, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2008, potrivit institutului naţional de statistică INSEE.
Ca răspuns la presiunile Guvernului, grupul francez de shipping CMA CGM a anunţat săptămâna trecută că a decis să reducă tarifele la transportul de containere, cu până la 10%, pentru marii retaileri din Franţa, pentru a contribui la reducerea inflaţiei.