0.5 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAvertizare ANM: Pericol de afectare a culturilor agricole de condițiile vremii

Avertizare ANM: Pericol de afectare a culturilor agricole de condițiile vremii

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-29 iunie emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Pe ansamblu, în acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16…26°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului va oscila între 25…32°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai ridicate fiind posibile în zonele de câmpie.

‹ adv ›

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…20°C în toate regiunile agricole. Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Rezerva de umiditate a solului

Conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Moldova, Crișana și Maramureș, pe suprafețe extinse din Dobrogea, Transilvania și Oltenia, local în nordul, estul, sudul și sud-vestul Munteniei, nordul și nord-vestul Banatului.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, local în nordul, nord-vestul, vestul, centrul și sudul Munteniei, nordul și estul Olteniei, nord-estul și vestul Banatului, nordul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei, sud-vestul Dobrogei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sud-vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, nord-vestul, izolat centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Banat și Crișana, local în nordul, estul și sudul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, izolat nord-vestul, centrul, sudul și estul Transilvaniei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi normale şi chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

De asemenea, intensificările de vânt, cu aspect de vijelie, precum şi căderile de grindină pot determina efecte mecanice asupra culturilor prin culcarea lanurilor, ruperea aparatului foliar şi perforarea frunzelor la prăşitoare, ruperea lăstarilor la viţa-de-vie, precum şi căderea rodului la pomii fructiferi, îndeosebi la începutul intervalului.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla la maturitate în lapte (50-100%) şi ceară (20-100%), precum şi maturitate deplină (10-50%) la orz. Culturile tardive din zonele nordice îşi vor definitiva înspicarea (90-100%), aflându-se predominant la înflorire şi maturitate în lapte (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va defintiva formarea silicvelor (100%), înregistrându-se totodată creşterea boabelor în silicve (10-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii depline (10-30%).

Pe majoritatea suprafeţelor cultivate, la floarea-soarelui se vor semnala înfrunzirea (14-29 frunze) şi formarea calatidiului (10-100%), precum şi înflorirea (10-20%), în special în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-18 frunze) în toate zonele de cultură, iar la hibrizii extratimpurii se va putea declanşa faza de apariţie a paniculului.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de înfrunzire (14-26 frunze) şi îngroşare a axei hipocotile (10-70%), iar la cartof se vor înregistra formarea/creşterea lăstarilor, tuberizarea şi îmbobocirea/înflorirea (10-100%).

În toate plantaţiile, speciile pomicole se vor afla în fazele de creştere a rodului/lăstarilor

/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua acumularea zaharurilor, coacerea fructelor şi recoltarea acestora.

La viţa-de-vie vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor.

Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în condiţii optime, exceptând zilele cu precipitaţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Evoluția proceselor vegetative la culturile de toamnă în majoritatea zonelor

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole din Oltenia şi local în Muntenia

Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, iar local în vestul şi sud-vestul...

AgroMeteo: Condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole