Ridichea de lună este o cultură cu creștere rapidă, astfel încât terenul se eliberează deja în luna iunie și pot fi semănate alte culturi. În acest articol discutăm despre ce culturi putem cultiva și care nu se recomandă după ce recoltăm ridichea.
Într-o astfel de situație, este important să respectați regulile de rotație a culturilor și de plantare. În termeni simpli, rotația culturilor presupune împărțirea unui teren agricol în mai multe sole, fiecare dintre ele fiind însămânțate în fiecare an cu o anumită specie, iar în următorii ani, acestea se vor schimba ținând cont de necesitățile fiecărei specii.
Menținerea rotației culturilor va evita:
- epuizarea solului (în cazul respectării, nutrienții necesari se vor acumula);
- acumularea diferitor secreții ale rădăcinilor ce pot fi toxice pentru alte plante;
- răspândirea bolilor și dăunătorilor comuni anumitor specii;
- creșterea excesivă a buruienilor;
- distrugerea stratului fertil de sol.
Deoarece fiecare plantă consumă o cantitate diferită de nutrienți specifici din sol și în același timp eliberează toxine, iar infecțiile și dăunătorii se acumulează, trebuie realizată o alternare competentă a culturilor.
Aflați aici mai multe despre Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire.
Pentru ca recolta să fie bogată și parcela să fie în ordine, este inadmisibil:
- plantarea aceleiași plante sau specii înrudite în același loc în fiecare an;
- să creșteți plante care suferă de aceleași boli în vecinătate;
- să plantați aceeași cultură în același loc mai devreme de trei ani.
Ridichea de lună nu are timp să înrăutățească în mod semnificativ starea solului, dar unii dăunători (de exemplu, puricele cruciferelor) sunt atrași.
Prin urmare, asigurați-vă că zona eliberată respectă principiile rotației culturilor.
Ce nu se plantează după ridiche
Ridichea aparține familiei cruciferelor. Prin urmare, plantele înrudite nu trebuie să fie plantate pe parcela eliberară. Nu sunt recomandate a fi cultivate după recoltarea ridichii culturi precum:
- ridichea;
- diferite specii de varză;
- spanac;
- nap;
- daikon;
- creson.
Aceste culturi au dăunători și boli comune cu ridichea. Plantând după ridichi plantele enumerate, veți condamna noile culturi la probleme „vechi”. Din același motiv, ridichea nu ar trebui să fie semănată pentru a doua oară consecutiv pe același teren.
După ridichi, nu este de dorit să semănați morcov. Deși nu sunt rude, suferă de aceleași boli și au nevoi similare de nutrienți obținuți din sol. În schimb, după recoltarea ridichii am putea cultiva cu succes culturi cum ar fi:
- roșii;
- ardei;
- vinete.
Dacă plantați răsadurile ale acestor solanacee pe același teren, atunci înainte de sfârșitul sezonului veți avea timp să le recoltați. Dacă vă este teamă că fructele nu vor avea timp să se coacă, acordați preferință soiurilor cu coacere timpurie.
Culturile din familia Solanaceae sunt excelenți premergători ai ridichii. De regulă, nu este alocat mult spațiu pentru ridichi, dar dacă zona eliberată permite, puteți chiar să plantați cartofi cu un sezon de vegetație scurt, ai căror tuberculi vor avea timp să se formeze înainte de debutul vremii reci de toamnă.
Această opțiune este o alternativă bună în cazul în care plantele tinere, de exemplu, au fost grav afectate de îngheț și există riscul de a rămâne complet fără recoltă. Totuși, ar trebui să fiți atenți pentru a evita atacul gândacilor de Colorado.
Și cucurbitaceele (pepene verde, galben, dovleac) vor crește bine după ridiche. Pentru dovlecei ar fi suficientă o suprafață de nutriție de 0,5 mp, dar este puțin probabil ca pepenii galbeni sau pepenii verzi să aibă loc și timp să se coacă.
Castraveții pot fi, de asemenea, semănați în locul ridichii. Bolile la care sunt susceptibile ridichile nu sunt periculoase pentru mazăre și sparanghel. Mazărea este de obicei plantată devreme, dar dacă nu pretindeți la o recoltă mare, păstăile vor avea timpul necesar să se formeze. Sparanghelul e cultură termofilă, iar recolta de soiuri de coacere timpurie poate fi obținută în toamnă.
În plus, leguminoasele îmbunătățesc solul și îl îmbogățesc cu azot. Anul viitor va fi posibil să semănați mai multe culturi în acest loc.
Dacă plantați ceapă pentru cozi după ridiche, atunci în acest fel veți dezinfecta și solul. E prea târziu pentru a semăna țelină după ridiche, dar pătrunjelul, mărarul, coriandrul și salata vor crește bine pe parcela eliberată.
Ce se poate planta după ridiche, pe lângă legume
Dacă ați plantat deja roșii, ardei, vinete și alte culturi potrivite înainte de a elibera parcela după ridichi, atunci puteți semăna siderate. Există îngrășăminte minerale, există îngrășăminte organice și există îngrășăminte verzi. Aceste îngrășăminte verzi se numesc siderate.
Nu numai că vor ocupa locul liber, ci vor îmbunătăți semnificativ starea solului. La 1-2 luni după semănat, înainte ca plantele să înflorească, toată masa verde va trebui să fie cosită și încorporată în sol.
În loc de ridiche, puteți semăna lupin, trifoi, facelia, trifoi, ovăz sau alte siderate.
Amintiți-vă, sideratele nu trebuie să fie din aceeași familie cu ridichea pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor.
Citiți aici mai multe despre Îngrășămintele verzi – cum le producem, de ce sunt cele mai recomandate.
Cum pregătim parcela pentru o nouă cultură
Înlăturați resturile de plante, rădăcinile rămase și săpați solul. Dacă îngrășămintele au fost introduse în sol încă din toamnă sau primăvară, atunci nu este necesară refertilizarea acestuia – ridichea este bună pentru recoltare rapid și nu are timp să consume toate substanțele nutritive.
Dacă nu s-au aplicat îngrășăminte, atunci după recoltare, adăugați mraniță în proporție de 6-10 kg pe 1 mp. Nivelați suprafața parcelei. Oferiți solului măcar câteva zile să se „odihnească”, ideal două săptămâni. Și apoi treceți la noi plantări.
Pentru ca parcela după ridiche să nu fie liberă și să ofere o a doua recoltă, selectați plantele ținând cont de timpul necesar de coacere și de regulile de rotație ale culturilor. Și, luați în calcul faptul că este recomandat să cultivăm ridichea pe același teren după 3 ani.