Situația se complică pe piața internațională agricolă, odată cu decizia de sâmbătă a Indiei de a introduce restricții la exporturile de grâu. Într-adevăr, după ce a exportat 10 milioane de tone în acest sezon, țara va fi nevoită să-și oprească vânzările internaționale, având în vedere situația climatică de la sfârșitul ciclului de cultură.
Din cauza temperaturilor record din țară, analiștii Agritel și-au revizuit estimările recoltei pentru 2022 în jos, la sub 100 de milioane de tone. Acest lucru vine pe lângă situația problematică din bazinul Mării Negre și o probabilă scădere a producției franceze din cauza deficitului de apă persistent, cu greu atenuat de precipitațiile din acest weekend.
În acest context, se așteaptă ca prețurile pe piață să crească începând de astăzi, în special la grâu. Pe Euronext, prețurile la grâu au crescut cu peste 15 euro per tonă comparativ cu cele înregistrate pe 10 mai.
Cotații grâu Euronext:
Reuters apreciază că deficitul de grâu de pe pieţele internaţionale va afecta în primul rând consumatorii săraci din Africa şi Asia.
Cotații porumb Euronext:
Schimbări pe piața agricolă mondială
Pe arena internațională, SUA a vândut 40.000 t de grâu Taiwanului și 132.000 t de soia Chinei.
FranceAgrimer și-a redus ratingul recoltei pentru grâul de toamnă la 82% ca bun la excelent, de la 89% înregistrate săptămâna trecută. Orzul de primăvară pentru malț este afectat cel mai mult din cauza deficitului de apă, cu o cotă a calității culturii în scădere cu 12 puncte față de săptămâna trecută, la 76% (85% au fost înregistrate anul trecut).
Evaluarea culturilor pentru orzul de toamnă a scăzut cu 7 puncte, până la 79%, în timp ce evaluarea culturii pentru grâul dur a scăzut cu 6 puncte, până la 77%. 92% din suprafața de porumb francez este acum considerată a fi semănată.
În Maroc, ministrul Agriculturii estimează recolta de grâu moale la doar 1,76 milioane de tone, cea de grâu dur la 0,75 milioane de tone și cea de orz la 0,69 milioane de tone. Aceasta este una dintre cele mai scăzute recolte din istoria țării, o consecință a deficitului de apă din ultimele luni.
Exporturile de cereale din Ucraina trec doar prin România din cauza blocării porturilor.
Dolarul este tranzacționat la 1,0400 față de euro în această dimineață, iar petrolul la 108,30 USD/baril.