La nivel mondial, prețurile la îngrășăminte, per total, au crescut cu aproape 30% de la începutul anului 2022, după creșterea cu 80% înregistrată anul trecut.
Potrivit experților Băncii Mondiale John Baffes și Wee Chian Koh creșterea prețurilor este determinată de influența mai multor factori, inclusiv creșterea costului inputurilor, întreruperile aprovizionării cauzate de sancțiuni (Belarus și Rusia) și restricții la export (China).
În raportul Perspectivele pieței mărfurilor aceștia relatează că, prețurile ureei au depășit maximul din 2008, în timp ce prețurile la îngrășămintele cu fosfor și potasiu se apropie din ce în ce mai mult de nivelurile din 2008.
Preocupările legate de accesibilitatea și disponibilitatea îngrășămintelor au fost amplificate de războiul din Ucraina.
Evoluția prețurilor îngrășămintelor:
Prețuri record pentru inputurile utilizate la producerea îngrășămintelor
Creșterea prețurilor la gazele naturale, în special în Europa, a dus la reducerea pe scară largă a producției de amoniac – un input important pentru îngrășămintele pe bază de azot.
În mod similar, creșterea prețurilor cărbunelui în China, principala materie primă pentru producția de amoniac în această țară, a forțat fabricile de îngrășăminte să reducă producția, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor ureei.
Prețurile mai mari pentru amoniac și sulf au dus, de asemenea, la creșterea prețurilor îngrășămintelor cu fosfor.
Costurile inputurilor pentru producerea îngrășămintelor:
Sancțiunile și restricțiile la export
Prețurile la îngrășăminte au crescut și ca răspuns la războiul din Ucraina, reflectând impactul sancțiunilor economice și al perturbărilor pe rutele comerciale din Marea Neagră.
Rusia asigura aproximativ 16% din exporturile globale de uree și 12% din exporturile de DAP (fosfat de diamoniu) și MAP (fosfat de monoamoniu), în timp ce Rusia și Belarus asigură împreună două cincimi din exporturile globale de clorură de potasiu.
Pe lângă preocupările legate de aprovizionare, China a suspendat exporturile de îngrășăminte până cel puțin în iunie 2022, pentru a asigura disponibilitatea pe piața internă.
Întreruperi în aprovizionare
Deși prețurile la uree și DAP au scăzut puțin în ultimele săptămâni din cauza ofertelor de licitație mai scăzute din India, în timp ce cumpărătorii așteaptă claritate cu privire la subvențiile indiene pentru îngrășăminte, prețurile potasiului nu arată semne de scădere.
Lipsa aprovizionării cu potasiu și incertitudinea au crescut în urma noilor sancțiuni asupra Belarusului și Rusiei (pe lângă sancțiunile impuse Belarusiei anul trecut).
Mai mult, Lituania a oprit utilizarea rețelei sale de căi ferate pentru a transporta potasiu din Belarus către portul Klaipeda, care se ocupă de obicei de 90% din exporturile de îngrășăminte din Belarus.
Cerere scăzută
Consumul global de îngrășăminte a rămas puternic pe tot parcursul pandemiei de COVID-19. Brazilia și Statele Unite au alocat o suprafață record soiei (o cultură intensivă la capitolul utilizării îngrășămintelor).
Cererea este, de asemenea, puternică în China, datorită utilizării crescute a furajelor, în special făină de porumb și soia, deoarece țara își restabilește fermele de porci în urma focarelor de pestă porcină africană.
Îngrășămintele sunt acum la nivelurile cel mai puțin accesibile de la criza alimentară globală din 2008, în ciuda prețurilor mai mari la culturi, care pot limita utilizarea îngrășămintelor.
Accesibilitatea îngrășămintelor
Prognoze și riscuri
Potrivit experților, prețurile ureei sunt de așteptat să rămână la niveluri istorice ridicate atâta timp cât prețurile gazelor naturale și cărbunelui rămân ridicate.
În mod similar, se preconizează că prețurile DAP vor rămâne ridicate până când prețurile amoniacului și sulfului vor scădea. În afară de costurile inputurilor, riscurile depind și de exporturile de uree și DAP ale Chinei, dacă acestea se vor relua după iunie.
Pentru potasiu, se anticipează că prețurile vor rămâne ridicate din punct de vedere istoric până în anul următor, cu excepția cazului în care oferta din Rusia și Belarus va reveni pe piețele internaționale.
Cei mai mari consumatori și importatori de îngrășăminte la nivel mondial: