Combinatul chimic de la Slobozia, Nitramonia BC, cum se numește, acum, după preluarea în 2021 de către compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș, proprietarul Pambac, a fost repornit de câteva luni, dar funcționează cu întreruperi, după câte se pare, determinate de lipsa materiei prime.
Concret, a fost reluată producția de azotat de amoniu, fiind folosit amoniacul din stocuri, însă nu și cea de uree, din cauza prețului ridicat la gaze naturale, principala materie primă. De câteva zile, însă, activitatea s-a oprit iar, probabil până la găsirea de noi surse de materie primă.
Combinatul are toate avizele de mediu în regulă, după cum ne-au declarat reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Ialomița, care ne-au confirmat faptul că a fost reluată producția. Cu oficialii companiei, n-am reușit, însă, să vorbim.
Se caută soluții
De situația combinatului de la Slobozia se interesează și politicienii, după câte se pare, care promit să se implice în rezolvarea problemelor, mai ales că fermierii români sunt puternic afectați de lipsa de îngrășăminte chimice pe o piață dată peste cap de creșterea prețurilor la gaze naturale, ceea ce a condus la închiderea multor combinate chimice din Europa și din lume, dar și de războiul din Ucraina.
Combinatul chimic de la Slobozia, fostul Chemgas deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, a fost preluat de Popasul Trebeș în aprilie 2021, companie care face parte din grupul Pambac, controlat de Eusebiu Guțu.
Firma din Bacău a realizat deja investiții de câteva milioane euro la Slobozia în infrastructură și mentenanța lucrărilor și a anunțat alte peste 30 milioane euro în viitor pentru extinderea producției, inclusiv majorarea capacităților de depozitare și automatizarea procesului de producție.