6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLactate tot mai scumpe și penurie de alimente în lume, din cauza...

Lactate tot mai scumpe și penurie de alimente în lume, din cauza războiului. Ce spun fermierii români

Efectele războiului din Ucraina încep să se vadă tot mai mult în întreaga lume. Dincolo de penuria de alimente în anumite zone, analiștii vorbesc și de o creștere a prețurilor la lactate, în condițiile în care asigurarea furajelor pentru animale devine o problemă cu care se confruntă tot mai mulți crescători, inclusiv în Europa, în țări precum Italia, Grecia sau Spania.

Preţurile laptelui sunt în creştere puternică pe fondul aşteptărilor că piaţa aflată deja sub presiune va suferi şi mai mult de pe urma perturbării livrărilor de îngrăşăminte şi hrană pentru animale şi a presiunilor inflaţioniste în contextul războiului din Ucraina, arată Financial Times.

La lactate, cei mai mari exportatori sufereau deja încă de dinainte de război, iar prețurile continuă să se majoreze.

‹ adv ›

Consumatorii se vor confrunta probabil cu creşteri dramatice de preţuri, avertizează Michael Harvey, analist la Rabobank, care adaugă că din cauza războiului se vor majora costurile de producţie de lapte, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt export­a­tori majori de îngrăşăminte şi grâu.

Principalii exportatori la nivel global sunt Noua Zeelandă şi UE, care acoperă aproximativ 70% din livrările mondiale de lapte.

Probleme în țările arabe

Pe lista statelor cele mai afectate de războiul din Ucraina se află ţările arabe, unde se simte deja o penurie la alimente, în special la cereale şi uleiul vegetal, importate în principal din Ucraina şi Rusia. În aceste zone există chiar temeri privind securitatea alimentară şi stabilitatea politică.

De asemenea, Fondul Internaţional pentru Dez­voltare în Agricultură din cadrul ONU arată că impactul creşterii pre­ţurilor alimentelor şi al penuriilor se face simțit în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, putând „cauza o esca­ladare a foametei şi sărăciei, cu implicaţii profunde pentru sta­bi­litatea globală“.

Guvernele din regiune au încercat să facă rost de livrări sporite de alimente de la alţi producători din Europa, luând o serie de măsuri precum raţionalizarea și stabilirea unor interdicţii la export pentru produse de bază ca făina, pastele şi lintea.

Între timp, însă, tot mai multe state au impus restricţii la export, constituindu-și rezerve de cereale şi ulei de gătit.

Ce spun fermierii români

Victor Chivu, un cunoscut crescător de vaci din județul Teleorman, declara recent pentru Puterea că prețul pe care îl primesc fermierii din zona sa la lapte este descurajant și nu le permite să-și acopere costurile.

“Deocamdată, mai avem vaci, dar nu o să mai fie pentru mult timp, dacă fabricile de lapte le dau un preț derizoriu fermierilor. La mine în zonă strânge cineva lapte și oferă 1,2-1,3 lei/litru. În Ardeal, se dă cel mai mult 1,7-1,8 lei pe litru, până la 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei. Un preț bun ar fi de la 1,8 lei în sus, mai ales acum cu criza aceasta, fără 2 lei pe litru va fi greu”, a precizat Victor Chivu.

Ștefan Muscă și el un fermier cunoscut din sudul țării, care a fost nevoit să renunțe la o parte din efectivele de vaci în ultimii ani din cauza prețului redus primit din partea procesatorilor, îi sfătuiește pe femieri să nu vândă litrul de lapte cu mai puțin de 2,5 lei, în contextul actual.

Sunt, însă, și fermieri care primesc ceva mai mult, cum este cazul membrilor Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor Mihăileşti din județul Buzău.

Aceasta numără circa 35 de crescători de vaci cu lapte din trei județe, laptele fiind  achiziționat cu 2,5 lei pe litru și urmează ca prețul să crească la 3 lei/litru, începând cu luna iunie, după cum ne-a declarat Dan Ivașcu, președintele cooperativei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole