1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de...

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Miniştrii europeni ai Agriculturii vor avea un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a pieţei agroalimentare în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Discuţiile se vor axa pe identificarea măsurilor de garantare a securităţii alimentare în UE, atât în perioada imediat următoare invadării, cât şi dintr-o perspectivă pe termen mai lung. Este posibil să fie analizat şi impactul probabil al războiului asupra aprovizionării cu alimente în ţările din afara UE.

‹ adv ›

La rândul său, Comisia Europeană va prezenta miniştrilor informaţii despre aprobarea planurilor strategice prevăzute în noua Politică Agricolă Comună. În prezent, Comisia se află în proces de evaluare a acestor planuri şi va informa miniştrii cu privire la progresele înregistrate.

Alte subiecte ce se vor regăsi pe ordinea de zi a şedinţei vizează:

  • producţia de proteine vegetale în UE;
  • planurile strategice PAC şi agricultura durabilă;
  • revizuirea indicaţiilor geografice;
  • reuniunea miniştrilor agriculturii din G7;
  • revizuirea directivei privind pesticidele;
  • impactul creşterii preţurilor la energie asupra pescuitului;
  • utilizarea îngrăşămintelor biologice;
  • alternative la produsele fitosanitare.

Zilele trecute, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu a declarat că a cerut Comisiei Europene să reconsidere ideea ca 4% din suprafaţa agricolă a unui stat-membru să rămână necultivată.

„Să laşi 4% din suprafaţa agricolă a unei ţări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna aproape 300.000 de hectare necultivate. Nu cred că îşi permite nimeni la nivel european, la nivel global, să lase o astfel de suprafaţă neproductivă, mai ales a unei ţări cum este România, cu un sol atât de fertil”, a afirmat Chesnoiu, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Adrian Chesnoiu a precizat că discuţiile pe acest subiect nu s-au încheiat, iar la Consiliul de miniştri din 21 martie vor continua.

„Continuăm discuţiile acestea. Luni (21 martie 2022 – n. r.) merg la Consiliul de miniştri şi vom dezbate în continuare acest subiect. Suntem una dintre ţările care susţinem să cultivăm fiecare metru pătrat de pământ, astfel încât să putem asigura securitatea alimentară şi siguranţa aprovizionării cu alimente şi pentru alte ţări care nu pot produce necesarul de cereale. Obligaţia mea este să aduc la cunoştinţa factorilor europeni orice problemă cu care se confruntă statul-membru şi să fac propuneri de îmbunătăţire a cadrului normativ”, a spus ministrul Agriculturii.

Consiliul Agrifish vine după reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE, din 2 martie 2022, desfăşurată în sistem videoconferinţă, la care miniştrii au discutat despre potenţialele efecte semnificative ale agresiunii militare a Rusiei asupra pieţei principalilor factori de producţie agricolă şi a produselor de bază, cum ar fi gazele naturale, îngrăşămintele şi hrana pentru animale.

Miniştrii şi-au exprimat, de asemenea, solidaritatea unanimă cu Ucraina.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole