Cerința la produsele ecologice este în continuă creștere. Producătorii din întreaga lume se orientează spre cultivarea în sistem ecologic. Polonia fiind unul dintre cei mai mari producători de mere, nu este o excepție.
Despre experiența, succesele și eșecurile producerii merelor ecologice a povestit producătorul Daniel Strach din Polonia.
Producătorul are o experiență de producere a merelor de 27 de ani, iar acum 5 ani a trecut la sistemul de producere ecologică. Astfel, întreaga sa livadă de măr de soiurile Gala, Golden și Red Jonaprince ce se întinde pe suprafața de 30 ha, în prezent este certificată ecologic.
Plin de entuziasm la început, producătorul a întâlnit și multe greutăți pe parcurs, pe care însă le-a depășit cu succes.
În prezent, toate merele lui sunt exportate în Franța la un preț de 0,7 euro pentru 1 kg, preț destul de bun comparativ cu cele convenționale.
Dacă la început era tentat de prețul înalt și piața de desfacere asigurată, acum nu ar reveni la agricultura tradițională și din cauza produselor de uz fitosanitar.
Pentru viitor acesta nu planifică să-și extindă afacerea și doar să o mențină viabilă. Chiar dacă aparent se crede că profitul din producerea ecologică este mai înalt, nu este așa.
Prețul mai înalt al produsului este justificat de cheltuielile de certificare și producere mult mai mari, cât și de recolta mai mică obținută comparativ cu cea dintr-o livadă tradițională.
Astfel, avantajul cel mare pentru producător este cererea sporită și piața de desfacere asigurată. Iar pentru mediul înconjurător, agricultura ecologică este de neprețuit.