7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaRăzboiul din Ucraina a generat panică pe piața cerealelor

Războiul din Ucraina a generat panică pe piața cerealelor

Stare de război a fost declarată în Ucraina și piețele intră în panică în această dimineață cu o creștere pentru grâu înregistrată la ora 5:52, la Chicago, de plus +50 de cenți.

Prețul petrolului a sărit la peste 97 USD/baril în New York, iar dolarul la 1,1230 față de euro. Rubla se prăbușește la 86,20 față de dolar.

Este dificil în contextul actual de prezis toate consecințele acțiunii războiului asupra piețelor, știind că porturi precum Mariupol sau Odesa devin inoperante în această dimineață din cauza bombardamentelor.

‹ adv ›

În acest context, exporturile din Marea Neagră sunt întrerupte, cu implicarea unei creșteri a prețurilor pentru toate produsele.

Ucraina exportă 12% din grâu la nivel mondial, potrivit USDA. De asemenea, se estimează că Ucraina va furniza 16% din exporturile mondiale de porumb în acest an.

Producția sa de cereale a crescut în ultimul deceniu. Anul trecut, statul a recoltat aproape 33 de milioane de tone de grâu, o creștere semnificativă față de 2020.

Pe 19 februarie secretarul american al departamentului agriculturii (USDA) spunea că o invazie rusă a Ucrainei oferă fermierilor americani șansa de a crește producția și de a preveni problemele lanțului de aprovizionare, menționând că speră că acest lucru nu se va întâmpla.

DUBAI, Emiratele Arabe Unite:

„Producătorii americani de grâu vor crește producția și vor preveni problemele lanțului de aprovizionare în cazul în care invazia rusă a Ucrainei va sufoca exporturile agricole a unei puteri mondiale în ce privește piața cerealelor”, a declarat sâmbătă secretarul american al agriculturii.

Potrivit Agritel, în această dimineață, prețurile rapiței progresează foarte clar în urma altor uleiuri. Să nu uităm că Rusia și Ucraina sunt primele două țări producătoare de floarea-soarelui din lume. Numai Ucraina exportă peste 50% din uleiul de floarea soarelui din lume.

Egiptul a lansat aseară o licitație pentru grâu, dar în contextul actual este greu de anticipat dacă această licitație va fi menținută, sau chiar ce surse vor fi selectate.

Pe Euronext, prețurile au crescut esențial în această dimineață atât pentru grâu, cât și pentru porumb:

Cotații grâu Euronext (actualizat 11:29, 24.02.2022)

Cotații porumb Euronext (actualizat 11:31, 24.02.2022)

Piața agricolă din SUA

SUA au vândut din nou Chinei ieri 132.000 t de boabe de soia. Turcia cumpără aproximativ 435.000 t de grâu de măcinat.

În această dimineață, uleiul de palmier în Malaezia a atins noi recorduri, în creștere cu +4,5% în medie.

Prețurile la grâu și la soia au fost aseară la cel mai ridicat nivel din ultimii 9,5 ani, iar piețele înregistrează „limitări” pentru grâu în pre- deschidere.

Analiștii estimează suprafața viitoare de porumb în SUA la 91,8 milioane de acri și la aproximativ 89 de milioane de acri pentru boabe de soia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole