Pastilele de turbă sunt de mult timp folosite cu succes pentru creșterea răsadurilor de legume și flori, precum și pentru înrădăcinarea butașilor. Atunci când nu aveți dorința de a cumpăra sau a pregăti amestecul pentru substrat, de a aduna pahare și de a împrăștia murdăria într-un spațiu de locuit, ele sunt soluția bună.
Pastilele de turbă sunt ușor de utilizat, ocupă puțin spațiu și au o permeabilitate excelentă la aer și umiditate, ceea ce previne dezvoltarea bolilor fungice.
Ce sunt pastilele de turbă
Pastilele de turbă variază în dimensiune și compoziție. Baza pastilelor este turba presată sau un amestec de turbă cu mraniță. Recent, însă, au apărut pe piață pastile de turbă din fibră de cocos care, la fel ca turba, au o bună capacitate de a menține umiditatea și respirabilitate.
Toți producătorii adaugă pe substrat macro și microelemente, stimulente de creștere, componente antibacteriene. Prin urmare, răsadurile aflate în stadiul inițial de creștere sunt protejate de boli și furnizate cu toți nutrienții necesari dezvoltării depline.
Majoritatea pastilelor sunt acoperite cu un material nețesut subțire care reține substratul, dar nu încurcă îmbibarea apei.
În vânzare găsiți și pastile de turbă care nu sunt acoperite cu plasă. Adesea sunt vândute împreună cu vase de turbă sau în recipiente speciale cu celule pentru pastile.
Pastilele de turbă sunt disponibile în diferite dimensiuni: de la 24 la 90 mm, ceea ce vă permite să alegeți o opțiune convenabilă pentru orice cultură. Semințele mari de legume precum ardeiul, vinetele trebuie să fie semănate în tablete cu diametrul de 60-70 mm.
Semințele mici, cum ar fi cele de căpșuni, rucola, busuioc pot fi semănate în tablete cu diametru mic.
Pasul 1. Pregătirea materialului săditor
Dacă utilizați semințe neacoperite cu pânză îmbibată cu substanțe hrănitoare, le puteți înmuia într-o infuzie de cenușă de lemn (1 linguriță la un pahar de apă) sau într-o soluție de bio îngrășământ înainte de însămânțare.
Pentru a face acest lucru, înfășurați semințele într-o cârpă și scufundați-le în soluția nutritivă pregătită pentru 15-20 de minute. Apoi le scoateți și le lăsați să se umfle într-un loc cald, la 23-25°C, timp de cel putin 12 ore.
Semințele pot germina și înainte de însămânțare: acest lucru va stimula răsărirea rapidă. Cu toate acestea, radiculele lungi nu trebuie lăsate să crească, deoarece se pot rupe atunci când sunt plantate în tabletele de turbă.
Pasul 2. Pregătirea pastilelor de turba
Înainte de însămânțare, puneți pastilele într-un recipient cu adâncitura în sus. Poate fi orice recipient din plastic sau unul special cu celule în funcție de dimensiunea tabletelor folosite. În partea de jos a unui astfel de recipient, de regulă, sunt găuri pentru scurgerea excesului de apă, ceea ce e benefic pentru viitoarele plante.
Turnați apă caldă peste tabletele de turbă, temperatura apei (22-26°C). Udați atent, astfel încât să nu îndepărtați stratul superior al substratului tabletei, pentru ca să nu spălați substanțele hrănitoare ce vor fi folositoare pentru dezvoltarea viitoarei plantule. Lăsați până se umflă complet timp de 10-15 minute. Scurgeți excesul de apă.
Pasul 3. Semănați semințele în pastilele de turbă
Semințele mici, cum ar fi cele de rucola, pot fi semănate mai multe într-o pastilă de turbă. Dacă utilizați semințe granulate, după semănat, le puteți apăsa ușor cu degetul în substratul umed, astfel încât învelișul nutritiv să se dizolve mai repede.
Cu 2-3 zile înainte de semănat este recomandată tratarea semințelor. În lipsa produselor de tratare a semințelor, puteți realiza un tratament al semințelor cu hipoclorit de sodiu de 1% (menținute în soluție timp de 50 de minute) sau cu apă călduță, de 40-50 de grade Celsius, timp de 20 de minute.
Apoi ar trebui să presărați suprafața tabletelor cu un strat subțire de pământ, lucru ce nu este valabil pentru semințele mici, cum ar fi cele de țelină, căpșuni.
La semănatul semințelor mai mari, adâncitura din centrul pastilelor trebuie să fie mai accentuată. Acest lucru este deosebit de important pentru semințele germinate. După însămânțare, cerneți peste ele pământ dezinfectat pentru răsad sau acoperiți cu puțin substrat de la marginea pastilei.
Apoi acoperiți recipientul cu un capac sau cu o peliculă și puneți-l într-un loc cald (nu pe baterie). Temperatura optimă de germinare a majorității semințelor este de 23-25°C.
Pasul 4. Îngrijirea răsadurilor în pastile de turbă
După germinare, scoateți capacul sau folia și puneți răsadurile într-o zonă bine luminată. Toate plantele au cerințe diferite pentru temperatura care ar trebui să fie în primele două săptămâni de creștere.
De exemplu, pentru varză și rucola, temperatura optimă de creștere și dezvoltare în această perioadă este de 10-15°C. Pentru roșii – 15-17°C ziua si 12-14°C noaptea. Dacă temperatura din primele zile va fi mai mare, răsadurile se vor întinde și vor fi firave.
După două săptămâni, temperatura poate fi ridicată la 20-22°C ziua și până la 16-18°C noaptea. Vinetele și ardeii sunt plante termofile: se dezvoltă bine la temperatura camerei.
Vezi aici și Producerea răsadului de roșii. Când se seamănă, îngrijire.
Când creșteți răsaduri în pastile de turbă, ar trebui să monitorizați întotdeauna umiditatea substratului, deoarece se usucă rapid. Pastilele de turbă pot fi udate în recipient și la fiecare două săptămâni după apariția unei frunze adevărate plantele se hrănesc cu un îngrășământ organomineral complex.
Atâta timp cât sistemul radicular al răsadurilor nu ocupă prea mult spațiu, răsadurile se descurcă bine în tablete, dar de îndată ce rădăcinile încep să spargă materialul de plasă, plantele trebuie transplantate în recipiente mai mari sau direct în sol, dacă vremea o permite.
De obicei, producătorii indică faptul că răsadurile crescute pot fi plantate cu tot cu materialul nețesut care înconjoară tableta. Cu toate acestea, după cum arată practica, acesta poate încurca dezvoltarea rădăcinilor răsadului în creștere.
Prin urmare, la transplantarea plantelor în sol sau în ghivece, materialul va trebui tăiat sau rupt cu grijă.
Citește și despre Zucchini – cultivare și îngrijire pentru recolte bune.