4.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePatru noi programe de sprijin pentru IMM-uri, anunțate de Ministerul de Finanțe

Patru noi programe de sprijin pentru IMM-uri, anunțate de Ministerul de Finanțe

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea a patru noi programe de garantare în domenii prioritare pentru economie, potrivit unui comunicat remis joi de instituţie.

Ministerul Finanţelor propune aprobarea următoarelor programe de garantare:

  • Programul IMM Prod – pentru industrializarea economiei;
  • Programul Rural Invest – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural;
  • Programul Garant Construct – pentru sectorul construcţiilor;
  • Programul Innovation – pentru invenţii şi inovaţii.

Programele urmează să fie implementate sub formă de scheme de ajutor de stat, în baza cărora vor fi acordate garanţii şi granturi care vor acoperi o parte din costurile de finanţare a creditelor contractate de beneficiari.

‹ adv ›

Obiectivul programelor de garantare este deblocarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă în contextul curent al pandemiei cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii activităţii, precizează iniţiatorul proiectului de act normativ.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare în baza căruia în numele şi în contul statului, Ministerul Finanţelor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordă ajutor de stat sub formă de garanţii.

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum şi un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, valoarea comisioanelor de acordare şi de risc şi parţial costul aferent dobânzilor.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Programul IMM Prod propune asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană.

În vederea realizării obiectivelor specifice, în cadrul Programului IMM Prod se pot finanţa următoarele activităţi:

  • achiziţia de echipamente şi utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producţie sau demararea de activităţi noi de producţie;
  • construcţia, achiziţia, amenajarea de terenuri şi hale destinate producţiei;
  • achiziţia de echipamente, softuri, consultanţă pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează şi dezvoltă proiecte în industria producătoare;
  • achiziţia de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu care să genereze eficienţa energetică consumului propriu, panouri solare, staţii de biogaz, staţii de reciclare;
  • finanţarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale şi mărfuri (în cazul companiilor producătoare care deţin propriile lanţuri de distribuţie) şi pentru alte cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intenţionează să deschidă/dezvolte/ diversifice activităţi de producţie.

Pentru anul 2022, Ministerul Finanţelor propune aprobarea unui plafon total de 1,5 miliarde lei pentru garanţiile care pot fi acordate în cadrul acestui program.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268,545 milioane de lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.

Al doilea program propus, Programul Rural Invest, are ca obiectiv asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către beneficiarii eligibili care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic.

În cadrul acestui program sunt eligibile următoarele destinaţii ale finanţărilor aferente creditelor de investiţii şi capital de lucru:

  • achiziţia de terenuri agricole;
  • dotare/retehnologizare şi automatizare;
  • securitate energetică;
  • certificate de depozit;
  • piscicultura, acvacultura;
  • industria alimentară;
  • alinierea la obiectivele de mediu.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului Rural Invest este de 530,583 milioane de lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei.

A treia schemă de ajutor de stat, Programul Garant Construct, vizează asigurarea lichidităţilor şi finanţării investiţiilor pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor implicate în proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu.

În cadrul programului Garant Construct se propune stabilirea eligibilităţii pe următoarele destinaţii ale finanţărilor:

  • achiziţia de echipamente şi utilaje de construcţii, logistică industrială, inclusiv pentru demararea de activităţi noi în sectorul construcţii;
  • construcţia, achiziţia, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activităţi noi în sectorul construcţii;
  • achiziţia de echipamente, softuri, consultanţă pentru transformarea digitală a IMM-urilor care derulează contracte în sectorul construcţii;
  • achiziţia de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu care să genereze eficienţa consumului propriu, panouri solare, staţii de biogaz, staţii de reciclare;
  • finanţarea capitalului de lucru pentru achiziţia de materiale de construcţii, combustibil, energie, salarii, pentru IMM-urile care derulează contracte în sectorul construcţii.

Pentru anul 2022, Ministerul Finanţelor propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţii şi 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor.

Bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 495,573 milioane lei, pentru un număr estimat de 4.165 beneficiari.

Cea de-a patra schemă de garantare, Programul Innovation, are ca obiectiv sprijinirea realizării invenţiilor, susţinerii activităţilor la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerţ şi servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.

În cadrul programului Innovation vor putea fi finanţate:

  • activităţi constând în stimularea exporturilor româneşti;
  • susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate;
  • stimularea comerţului on-line şi a digitalizării;
  • retehnologizarea companiilor locale;
  • achiziţii software şi certificate de e-commerce şi de administrare a unei firme (de tip ERP);
  • obţinerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.

Pentru anul 2022, proiectul prevede un plafon total de un miliard de lei pentru garanţiile care pot fi acordate în cadrul programului. Bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 214,550 milioane lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.

„Am semnat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care alocă cel mai important sprijin pentru mediul de afaceri în vremuri de criză. Alocăm în total peste 17 miliarde de lei pentru antreprenorii şi companiile româneşti! (…) Ambiţia noastră este ca aceste 7,5 miliarde de lei să ajungă rapid în economie, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural să devină astfel piloni strategici pentru relansarea economiei româneşti. Împreună cu cele 10 miliarde de lei alocate programelor IMM Invest şi IMMAgro, lansăm cel mai ambiţios proiect naţional de susţinere a firmelor mici şi mijlocii din România! Doar investind masiv în companiile locale putem spera că vom putea aduce bunăstare naţională”, a scris ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole