România va avea posibilitatea să reducă TVA la alimente la 0% cel târziu anul viitor, în condiţiile în care noul sistem de TVA va fi adoptat în acest an şi va putea fi transpus în legislaţiile naţionale cel târziu în 2023, potrivit specialiştilor PwC România.
În opinia sa, măsura poate fi o gură de oxigen pentru consumatori, deşi companiile nu vor fi obligate să îşi reducă preţul odată cu scăderea TVA, neexistând garanţia că efectele vor fi resimţite direct de consumatori. La scăderile anterioare ale cotelor de TVA, transmisia lor în preţuri a fost de 70-80%, conform evaluărilor Băncii Naţionale.
El a adăugat că reducerea TVA la 0% pentru alimente poate reprezenta doar o soluţie temporară care vizează o reducere „artificială” a inflaţiei şi, prin urmare, ar trebui însoţită de alte politici.
‹ adv ›
De exemplu, Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă acţiuni mai concentrate şi direcţionate, cum ar fi ajutorul pentru gospodăriile care sunt împinse în sărăcie.
În funcţie de programul de guvernare, de politica fiscală stabilită şi de situaţia bugetară la acel moment, rămâne de analizat, atunci când directiva va fi transpusă, dacă o astfel de măsură de reducere a TVA la alimente ar putea sprijini politica antiinflaţionistă şi ar putea contribui pozitiv la conformarea voluntară a contribuabililor.
Potrivit PwC România, noul sistem de TVA care le va permite statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA până la 0% la anumite bunuri şi servicii, printre care şi alimentele, va fi adoptat în acest an şi va putea fi transpus în legislaţiile naţionale, cel târziu în 2023.
Astfel, normele UE privind TVA urmează să fie actualizate în prima parte din 2022, având în vedere că modificările au fost adoptate de Consiliul miniştrilor de finanţe ECOFIN şi urmează să fie adoptate de Parlamentul European.
În prezent, legislaţia comunitară permite utilizarea cotelor reduse de TVA faţă de cota standard, dar fără a fi mai mici de 5%, pentru o listă de produse şi servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA.
În prezent, în România, cotele aplicabile livrării produselor alimentare sunt de 9%, respectiv 5% dacă acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant / catering şi dacă sunt produse de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale certificate corespunzător.
Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare va deveni funcţională la începutul anului 2023, termenul iniţial prevăzut în lege,...