24.9 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUn acord final privind reducerea pesticidelor în UE, puțin probabil în 2023

Un acord final privind reducerea pesticidelor în UE, puțin probabil în 2023

Eurodeputații au convenit în cele din urmă asupra unui calendar pentru a vota poziția lor cu privire la planul UE de reducere a folosirii de pesticide. Un acord final e puțin probabil în 2023, conform unui draft al priorităților Președinției belgiene.

Regulament privind folosirea în mod sustenabil a pesticidelor (SUR), o propunere controversată, dar ambițioasă, urmărește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030, așa cum prevede strategia alimentară a UE „De la fermă la furculiță”.

Dar negocierile în dosar nu au decurs fără probleme, miniștrii europeni ai agriculturii solicitând mai multe informații, blocând efectiv negocierile.

Acum, după săptămâni de schimburi de informații între comisiile pentru agricultură și mediu ale Parlamentului European, care au competențe pe anumite părți ale dosarului, a fost încheiat marți, în cele din urmă, un acord. 

„E adevărat că există un acord privind calendarul”, a confirmat biroul eurodeputatei Verzilor Sarah Wiener, care este raportoare pe acest dosar din partea Comisiei de mediu.

Conform acordului, dosarul va fi votat în Comisia pentru agricultură a PE în iulie, iar în cea de mediu în septembrie.

Un vot final ar putea avea loc în prima sesiune plenară din 2-5 octombrie, care va avea loc la Strasbourg.

Cu toate acestea, tensiunile planează între cele două comisii ale PE, care au abordări foarte diferite asupra acestui dosar.

Potrivit unui draft de raport, Comisia pentru mediu face presiuni pentru ținte și termene mai ambițioase privind reducerea folosirii pesticidelor, inclusiv o reducere cu 80% a celor mai periculoase pesticide, în comparație cu procentul de 50% propus de Comisia Europeană. 

Comisia pentru agricultură are în general o abordare mai conservatoare, avertizând că reducerea pesticidelor trebuie să țină cont de preocupările privind securitatea alimentară.

Mai mult, Parlamentul European rămâne divizat pe linie de partid, PPE ducând o campanie susținută împotriva propunerii SUR, deoarece pune în pericol securitatea alimentară a UE – o un punct de vedere respins de eurodeputații ecologiști, care susțin că este imposibil să se asigure pe termen lung o securitate alimentară fără o reducere drastică a utilizării pesticidelor.

SUR în timpul Președinției belgiene

Pentru a ajunge un compromis final, Parlamentul European va trebui să negocieze cu miniștrii europeni, care au fost deja acuzați că au tras de timp după ce au solicitat o nouă evaluare a impactului.  

Această întârziere și calendarul convenit de Parlament vor face probabil ca negocierile în cadrul PE să fie împinse în 2024.

Asta înseamnă că nu se va ajunge la un acord în cadrul mandatului actualei Comisiei până în octombrie 2024 – un calendar propus de Președinția belgiană, potrivit unui draft privind prioritățile acesteia. 

Draftul – sugerează că Belgia, care va prelua Președinția rotativă a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2024, se pregătesc pentru dezbateri privind SUR.

O sursă din Parlamentul European a explicat anterior că există o limită „neoficială” pentru discuțiile interinstituționale în jurul lunii februarie 2024, ceea ce înseamnă că negocierile privind dosarele în lucru nu pot continua dincolo de această dată.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat...
‹ adv ›

Produse de la producători, direct pe Raftul cu Bunătăți Locale din județul Vâlcea

De astăzi, județul Vâlcea se alătură celui mai amplu program pentru susținerea micilor producători, Raftul cu Bunătăți Locale, inițiat...

Ministrul Energiei: Până la sfârşitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore

România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul Energiei,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole