10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina şi Rusia transmit avertismente privind continuarea acordului de transport al cerealelor...

Ucraina şi Rusia transmit avertismente privind continuarea acordului de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Kievul a susţinut luni că iniţiativa mediată de ONU ce permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră riscă să fie „oprită” după ce Rusia a blocat inspecţiile navelor participante, în apele turceşti, în timp ce Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului nu sunt „atât de strălucite”, relatează Reuters luni.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate după invazia Rusiei de anul trecut, dar accesul la trei dintre ele a fost permis în luna iulie a anului trecut, în baza unui acord între Moscova şi Kiev, negociat de Naţiunile Unite şi Turcia.

Acordul – menit să contribuie la atenuarea crizei alimentare mondiale – a fost prelungit luna trecută, dar Ucraina susţine că numărul de nave de marfă care trec prin Bosfor şi transportă produse agricole ucrainene este extrem de scăzut.

”Pentru a doua oară în 9 luni de funcţionare a Iniţiativei pentru cereale, nu a fost elaborat un plan de inspecţie (pentru navele participante) şi nici măcar o singură navă nu a fost inspectată”, a publicat pe Facebook Ministerul Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina, sub titlul „Iniţiativa pentru cereale sub ameninţarea blocării”.

Rusia nu a răspuns imediat la comentariile ministerului, dar Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului privind cerealele nu sunt „atât de strălucite”.

Moscova susţine că un acord separat, în cadrul căruia ONU a fost de acord să ajute Rusia cu exporturile sale de alimente şi îngrăşăminte, nu funcţionează.

Ministerul ucrainean citat a comunicat că reprezentanţii ruşi din Centrul Comun de Coordonare (CCR) operează un plan „inacceptabil” de inspecţie a navelor care „contrazice complet” termenii iniţiativei.

Potrivit ministerului, reprezentanţii ruşi încearcă să intervină în activităţile porturilor ucrainene prin impunerea propriilor criterii pentru a decide ce nave pot face parte din iniţiativă. În ultimele trei zile, inspectorii ruşi au refuzat să înregistreze trei nave fără nicio explicaţie, a precizat ministerul.

”Ucraina respinge în mod categoric ultimele cereri ale Rusiei şi se opune interferenţei sale în activitatea porturilor ucrainene”, a transmis ministerul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zinchuk: BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România

România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru...
‹ adv ›

Harghita: Ninsori în zonele înalte ale judeţului

În mai multe zone înalte ale judeţului Harghita s-au înregistrat ninsori, joi dimineaţa, drumarii intervenind preventiv cu material antiderapant,...

Atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu de viituri pe râurile din Dobrogea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole