15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Ucraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele ce vizează exportul anumitor materii prime agricole, impuse în 2022, în contextul invaziei ruseşti, transmite Reuters.

Ridicarea restricţiilor reprezintă o încercare de a majora veniturile în valută, au informat autorităţile de la Kiev, vine ca urmare a numeroaselor solicitări ale asociaţiilor şi va „ajuta la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută pentru Ucraina”.

Nu va mai fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta bovine vii, carne congelată de bovine, carne de pui, ouă, secară, ovăz şi mei şi alte produse.

Decizia nu va afecta aprovizionarea pieţei interne, a dat asigurări Guvernul.

Ucraina este un producător major de carne de pasăre şi exportator important de cereale şi uleiuri vegetale.

Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina, urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole