17.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Ucraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele ce vizează exportul anumitor materii prime agricole, impuse în 2022, în contextul invaziei ruseşti, transmite Reuters.

Ridicarea restricţiilor reprezintă o încercare de a majora veniturile în valută, au informat autorităţile de la Kiev, vine ca urmare a numeroaselor solicitări ale asociaţiilor şi va „ajuta la optimizarea exporturilor agricole şi creşterea câştigurilor în valută pentru Ucraina”.

Nu va mai fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta bovine vii, carne congelată de bovine, carne de pui, ouă, secară, ovăz şi mei şi alte produse.

Decizia nu va afecta aprovizionarea pieţei interne, a dat asigurări Guvernul.

Ucraina este un producător major de carne de pasăre şi exportator important de cereale şi uleiuri vegetale.

Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina, urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina. 

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile de alimente pe următorii cinci ani

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene spre...
‹ adv ›

Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

Guvernul ucrainean speră să rezolve în această săptămână problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul...

Slovacia devine al doilea stat din UE care interzice importurile de cereale din Ucraina

Cerealele ucrainene au fost interzise pe piețele din Slovacia din cauza pesticidelor găsite în aceste cereale și care sunt...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole