15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSUA a permis băncii JPMorgan să proceseze plăţi pentru exporturile Rusiei de...

SUA a permis băncii JPMorgan să proceseze plăţi pentru exporturile Rusiei de produse agricole

Autorităţile americane au dat băncii JPMorgan Chase & Co permisiunea de a procesa plăţi pentru Russian Agricultural Bank, însă acest aranjament temporar nu este un înlocuitor pentru reconectarea băncii ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a declarat, pentru Reuters, o sursă rusească.

Accesul la sistemul SWIFT este una dintre principalele solicitări ale Rusiei în negocierile pentru prelungirea acordului internaţional privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră. De asemenea, Moscova a spus în repetate rânduri că un nou acord depinde de ridicarea de către Occident a obstacolelor impuse pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.

Sursa citată de Reuters, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a dezvăluit că Biroul de Supraveghere a Activelor Străine (OFAC), un departament din cadrul Trezoreriei SUA, a permis băncii JPMorgan să proceseze tranzacţii pentru Russian Agricultural Bank.

„Acest gen de tranzacţii sunt dificile”, a precizat sursa din apropierea acestui dosar.

Varianta JPMorgan a fost propusă ca o alternativă la reconectarea Russian Agricultural Bank (cunoscută în Rusia drept Rosselkhozbank) la sistemul SWIFT, însă, potrivit sursei citate, permisiunea ar putea fi ridicată în orice moment.

„Asta nu poate înlocui SWIFT”, a precizat sursa.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, a declarat marţi la un briefing de presă organizat la ONU că o bancă a fost de acord să finanţeze o operaţiune, dar asta nu este o soluţie acceptabilă pe termen lung. Lavrov nu a dezvăluit numele băncii.

O altă sursă din apropierea tranzacţiei a spus că Departamentul de Stat al SUA şi Trezoreria SUA au cerut JPMorgan să deruleze o tranzacţie foarte limitată şi intens monitorizată în legătură cu exportul de produse agricole, care s-a derulat luna aceasta.

În mod normal, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. Alături de Ucraina, Rusia este unul dintre principalii producători agricoli mondiali. Ambele ţări sunt jucători importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe şi ulei de floarea soarelui. În plus, Rusia este şi un jucător important pe piaţa îngrăşămintelor.

Războiul din Ucraina a modificat în mod semnificativ livrările de produse agricole. Atât Ucraina, cât şi Rusia, spun că acordul internaţional privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, ce permite Ucrainei să îşi exporte produsele prin porturile sale de la Marea Neagră, este în pericol de colaps.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR a lansat a doua versiune a Ghidului pentru Investiții în exploatații agricole

AFIR a lansat în consultare a doua versiune a...
‹ adv ›

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...

Investiții de 21 mln de euro pentru producerea de energie din biogaz pe bază de gunoi de grajd 

Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole