4.2 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriReprezentanţi ai ONU şi ai Rusiei discută la Geneva despre exporturile de...

Reprezentanţi ai ONU şi ai Rusiei discută la Geneva despre exporturile de îngrăşăminte şi cereale

Înalţi reprezentanţi ai ONU şi viceministrul de externe rus Serghei Verşinin au început vineri, la sediul ONU de la Geneva, discuţii cu privire la obstacolele din calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, cu puţin timp înainte de expirarea unui acord crucial pentru lupta împotriva crizei alimentare, relatează AFP.

Secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, şi şeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths, discută cu viceministrul rus Serghei Verşinin la Palatul Naţiunilor, a indicat vineri o purtătoare de cuvânt a ONU.

Presa nu a avut acces la reuniune, la finalul căreia nu erau prevăzute declaraţii.

Principiul acestor exporturi ruseşti a fost adoptat la 22 iulie, la Istanbul, în acelaşi timp cu acordul privitor la exporturile de cereale ucrainene, ce expiră la 19 noiembrie.

Mecanismul de control pluripartit instituit prin acord a permis să se exporte 10,2 milioane de tone de cereale şi produse alimentare din Ucraina, să scadă preţurile pe piaţa mondială şi să fie aprovizionate unele ţări cu nevoi alimentare urgente.

În schimb, componenta privind exporturile ruseşti a rămas mai mult sau mai puţin literă moartă, spre marea nemulţumire a Moscovei, care denunţă un dublu standard.

În fapt, sancţiunile economice impuse Rusiei după declanşarea invaziei în Ucraina nu includ îngrăşămintele şi cerealele, însă teama de a încălca în mod accidental o linie roşie şi de a risca la rândul lor sancţiuni îi paralizează pe transportatori şi face să explodeze primele de asigurare.

La doar câteva zile de termenul-limită, Rusia nu a indicat dacă va prelungi acordul de la Istanbul privind exporturile ucrainene, considerat crucial pentru evitarea unei grave crize umanitare.

La începutul lui noiembrie, Rebeca Grynspan a evocat progrese în discuţiile cu UE, SUA şi Marea Britanie pentru ridicarea obstacolelor, dar a insistat de asemenea că este vorba „despre o problemă dificilă, un ecosistem complex”.

Perspectiva ca acordul din 22 iulie să nu fie înnoit îngrijorează.

„Situaţia ar putea fi cu adevărat complicată şi implicaţiile foarte serioase”, a atras atenţia Boubaker Ben-Belhassen, director în cadrul FAO, într-un briefing de presă la Geneva vineri.

„Pe termen scurt, preţurile ar urca, cu siguranţă, mai ales la grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui”, a afirmat el.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate