2.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică până pe 4 februarie 2022

Prognoza agrometeorologică până pe 4 februarie 2022

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme ușor mai caldă decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7…7°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -4…10°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10…3°C, determinând producerea îngheţului la sol, în toate regiunile agricole.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei, izolat în sud-estul Moldovei.

Conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în nordul și nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, speciile de toamnă şi pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

În general, la culturile de rapiţă, orz şi grâu semănate în perioada optimă şi bine adaptate la condiţiile de iernare, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru a rezista la temperaturile scăzute din timpul iernii, starea de vegetaţie va fi în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea (25-100%), iar culturile semănate tardiv se vor afla în fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia (10-100%).

Rapiţa din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania va înregistra predominant faza de înfrunzire, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică din estul ţării.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor, speciile prezentând pe ansamblu o bună rezistenţă la iernare.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării...

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre îngrijire, adaptare, alimentație, rația zilnică, reproducere, creșterea puilor, etc. Bibilica este o...

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de carne. Acestea se deosebesc esențial de alte rase de rațe....

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate