luni, 23 mai, 2022
23 C
București

-

HomepageȘtiriPNS în procesare și energie regenerabilă, eligibil doar pentru formele asociative

PNS în procesare și energie regenerabilă, eligibil doar pentru formele asociative

Consultările cu entitățile publice și private implicate în elaborarea PNS au continuat luni, 17 ianuarie 2022, pe tema fișelor de intervenții pentru investițiile în procesare și energie regenerabilă.

Prezent la Bruxelles, la Consiliul de miniștri AGRIFISH, Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, a participat la videoconferința online pentru a susține poziția ministerului cu privire la aceste intervenții și pentru a asculta propunerile partenerilor.

Una dintre principalele modificări a fișei de intervenție vizează categoria beneficiarilor eligibili pe schemele de procesare, propunerea fiind de a rămâne eligibile doar formele asociative, pentru a putea integra mai ușor materia primă în procesare.

“Ne dorim să dezvoltăm sectorul de procesare, astfel încât materia primă produsă în România să poată fi integrată într-un circuit, din care să rezulte cât mai multe produse finite, cu valoare adăugată, pentru echilibrarea balanței comerciale. Unul dintre aspectele care afectează negativ balanța comercială este deficitul de capacități de producție, astfel că, principala modificare a intervenției vizează ridicarea plafonului sprijinului public, de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro,” a declarat ministrul CHESNOIU.

Intervențiile prezentate în cadrul videoconferinței au făcut referire la investițiile în:

  • procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene;
  • condiționarea, procesarea și marketingul – produselor agricole și pomicole în afara exploatației prin intermediul formelor asociative;
  • creșterea eficienței energetice pentru unitățile de procesare existente.

Consultarea online a oferit tuturor partenerilor posibilitatea de a contribui cu propria experiență la îmbunătățirea sectorului, la elaborarea unui PNS care să ofere instrumentele necesare valorificării și integrării producției, precum și asigurării unui flux continuu de aprovizionare a pieței cu produse la standarde adecvate.

La consultări au mai participat:

  • Sorin MOISE – secretar de stat;
  • Daniela REBEGA – director general AMPNDR;
  • Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR);
  • Andreea AGRIGOROAEEI – director AMPNDR;
  • precum și reprezentanți ai APIA, AFIR, și ai organizațiilor importante din zona dezvoltării rurale, a agriculturii și a mediului asociativ.
Sursamadr.ro
Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate

Roșiile fac parte dintre cele mai populare zece legume din lume, suprafețele cu această cultură fiind destul de extinse....

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Prima navă cu porumb ucrainean părăseşte portul Constanţa

Încărcarea unei nave cu peste 71 000 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanţa...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate