marți, 16 august, 2022
27.1 C
București

-

HomepageȘtiriPlatformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru locuitorii din Schitu

Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru locuitorii din Schitu

Crescătorii de animale din comuna Schitu (judeţul Giurgiu) au la dispoziţie o platformă cu o capacitate de stocare este de 2.400mc/an pentru a depozita în mod corespunzător bălegarul, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acţiune şi ale Codului de Bune Practici Agricole privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), implementat de instituţie, autoritatea locală beneficiază de un sistem integrat de colectare a gunoiului de grajd, prin care ajută micii fermieri şi gospodarii care au animale.

Depozitarea corectă a bălegarului, pe această platformă comunală, reduce poluarea cu nitraţi din surse agricole, fenomen care afectează apa din fântâni, puţuri sau alte surse necentralizate.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 1,99 milioane de lei cu TVA, din care MMAP a contribuit cu aproximativ 1,87 milioane de lei, restul de 121.739 lei fiind asigurat din contribuţia locală.

Suma acoperă construirea, amenajarea platformei şi dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcţionări, UAT-ul primind şi un set de utilaje alcătuit dintr-un tractor, două remorci, încărcător frontal, vidanjă şi maşină de împrăştiat compostul rezultat (mraniţa).

De gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul beneficiar, sub monitorizarea reprezentanţilor MMAP, în strictă conformitate cu reglementările europene şi naţionale în vigoare.

„Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial început în 2008 şi încheiat în 2017, a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale”, se mai arată în comunicatul citat. 

Sursa: agerpres.ro

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

1 COMENTARIU

  1. Platesc pentru depozitare si platesc pentru folosirea in gospodaria proprie taranii din sat ? Banuiesc ca asa e pentru ca cineva trebuie sa profite financiar de aceasta smecherie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile...

MADR: 178 de rachete antigrindină au fost lansate în ultima săptămână pentru protejarea culturilor agricole

Un număr de 178 de rachete antigrindină au fost lansate, în perioada 5 - 11 august 2022, din cinci...

Când se recoltează morcovii. Sfaturi pentru o păstrare de durată

Pe lângă importanța respectării tehnologiei de creștere pentru cultura de morcov, un rol important în menținerea calității rizocarpilor pe...

Drumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii – UNESCO va examina înscrierea „Iei” în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii

Singurul loc din Romania unde este obținută mătase naturală la o fermă de viermi de mătase şi unde se...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate