‹ adv ›
luni, 30 ianuarie, 2023
-0.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPiața terenurilor agricole din România - prețuri în creștere

Piața terenurilor agricole din România – prețuri în creștere

Preţul terenurilor agricole, inclusiv cele arabile, înregistrează o creştere uşoară de preţ pe fondul extinderii culturilor cerealiere şi legumicole, a declarat, vineri, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Dumitru Rogojan.

„O mare parte dintre terenuri au fost achiziţionate din toamnă pentru a pregăti culturile, pentru curăţare sau întreţinere. Cert e că există o tendinţă majoră de extindere a proprietarilor implicaţi în legumicultură şi culturi cerealiere, de a cumpăra sau arenda, semn că piaţa autohtonă cere produse româneşti, iar terenurile agricole devin valoroase, căutate şi necesare. Hectarul de teren agricol bun se tranzacţionează între 7.000 şi 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai buna calitate, iar preţul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol 3.000 de lei, sigur o sumă mică, însă e vorba de terenuri de fâneţe situate în zone greu accesibile sau greu de întreţinut, dar, totuşi, bune”, a spus Dumitru Rogojan.

Potrivit acestuia, fermierii se orientează să achiziţioneze terenuri agricole din zona de şes sau cele aşezate în apropierea cursurile de apă.

„Fireşte, terenurile arabile din zona de şes sunt căutate de cultivatorii grâu, secară, orz, ovăz sau lucernă, iar fermierii legumicultori doresc neapărat terenurile situate în vecinătatea cursurile de apă. De ce anume? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care în vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fără acces la o resursă de apă, aşa se poate explica această tendinţă. Partea pozitivă e că încă se mai găsesc asemenea terenuri în unele sate şi comune, însă trebuie pregătite, curăţate şi pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite rămân terenurile agricole din satele aşezate de-a lungul râurilor Someş şi Lăpuş, terenuri care s-au folosit în legumicultură şi până-n anul 1989”, a mai precizat Dumitru Rogojan.

Acesta a mai precizat că există un număr mic de fermieri care investesc în terenuri cultivate cu grâu şi floarea soarelui în judeţul Satu Mare, însă, aceştia deţin alte afaceri agricole sau în domeniul agroturismului în judeţul Maramureş.

O evaluare efectuată în anul 2022 de Centrul de Consultanţă Agricolă Maramureş, indică faptul că în ultimii 15 ani, fermierii asociaţi sau individuali de calibru mic, mediu şi mijlociu au investit în domeniu de activitate peste 20 milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tariful pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan – actualizat

Ordinul nr. 20/2023 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii...

Arad: Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole a crescut cu 75% în 2022, dar în acest an se aşteaptă un declin

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole înregistrate în judeţul Arad a crescut cu 75% în ultimul an, dar specialiştii aşteaptă...

România, țara din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri la terenurile agricole, după 2015

România este țara din UE care a înregistrat, în perioada 2015-2021, cea mai mare creștere a prețurilor la terenurile...

Hectarul de teren arabil a ajuns mai scump în România decât în Bulgaria și Franța

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole