6.9 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePesta porcină africană: 476 focare active în România

Pesta porcină africană: 476 focare active în România

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA), active la ora actuală în România, este de 476, din care şase focare în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 62.516 de porcine, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), publicate vineri.

La ultima raportare a autorităţilor, în data de 13 august 2021, numărul focarelor active era de 401.

Din data de 13 august până pe 19 august 2021 s-au consemnat 98 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţele Ialomiţa (28) şi Teleorman (25). De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost stinse 23 de focare, dintre care nouă în judeţul Sălaj, cinci în judeţul Bihor, câte două în judeţele Hunedoara şi Maramureş, şi câte un focar în judeţele Dâmboviţa, Gorj, Mureş, Satu Mare şi Teleorman.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.297 de focare de pestă porcină africană.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (31 iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.838 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Datele centralizate de ANSVSA relevă că, în perioada 13 – 19 august, au fost înregistrate şase cazuri noi de PPA la mistreţi, după cum urmează: în judeţul Satu Mare (trei cazuri, mistreţi vânaţi), judeţul Cluj (două cazuri, mistreţi vânaţi) şi judeţul Dâmboviţa (un caz, mistreţ vânat).

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.

Sursa foto: foodnavigator.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole