‹ adv ›
duminică, 5 februarie, 2023
-1 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriNoi prevederi pentru depozitarea gunoiului de grajd

Noi prevederi pentru depozitarea gunoiului de grajd

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat noi prevederi pentru depozitarea gunoiului de grajd cu impact asupra documentaţiei de finanţare pentru tineri fermieri şi exploataţii mici, conform unui comunicat al instituţiei.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina web, www.afir.info, Programul de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole (Programul de Acţiune) şi Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole (Codul)- actualizate. Aceste documente conţin prevederi aplicabile măsurilor de mediu şi climă şi submăsurilor 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020)”, se spune în comunicat.

AFIR precizează că este important ca fermierii să cunoască prevederile acestor documente şi să facă totodată distincţia între acestea.

Astfel, Programul de acţiune pune în aplicare măsurile obligatorii prevăzute în anexa nr. 4 din HG nr. 964/ 2000 privind aprobarea Planului de Acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, cu modificările şi completările ulterioare şi măsurile stabilite în Codul de Bune Practici Agricole elaborat în conformitate cu Directiva Nitraţi (Directiva Consiliului 91/676/CEE din 12 decembrie 1991 privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole).

Totodată, prevederile Programului de acţiune sunt obligatorii pentru toţi fermierii care deţin sau administrează exploataţii agricole şi pentru autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe teritoriul cărora există exploataţii agricole.

Potrivit AFIR, Codul de bune practici agricole este un document cu caracter voluntar, care conţine şi exemple de bune practici care exced măsurile obligatorii cu rol de prevenire şi reducere a poluării cu nitraţi din surse agricole.

Una dintre cele mai importante modificări aduse celor două documente, cu implicaţii în elaborarea proiectelor, se referă la metodologia de calcul a dimensionării platformelor de depozitare a gunoiului de grajd.

„Potrivit acestei metodologii, dimensionarea se calculează pe baza indicilor de excreţie a animalelor deţinute, iar noul mod de calcul este inclus ca anexă la ghidurile solicitantului şi poate fi consultată pe site-ul AFIR, în secţiunea dedicată măsurilor 6.1 şi 6.3 (Anexa nr. 8, respectiv Anexa 9). Astfel, este imperios necesar ca în vederea depunerii cererilor de finanţare în cadrul noilor sesiuni de primire, solicitanţii de fonduri să actualizeze documentaţia potrivit acestor noi norme”, se menţionează în comunicat. 

Sursa foto: dreamstime.com

  • Citește despre ->
  • AFIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR a efectuat plăţi de peste 276 milioane de euro către beneficiarii FEADR

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au...

AFIR va accepta includerea în BDPR doar utilajele agricole cu norma de poluare de minim Etapa V

AFIR a demarat procesul de verificare și de eliminare a tuturor mașinilor, echipamentelor și utilajelor din Baza de date...

AFIR: Fonduri de 400 de milioane de euro pentru antreprenorii care au investit în mediul rural

Antreprenorii care au investit în satul românesc au primit, în perioada 2015 - 2022, sprijin pentru înfiinţarea şi pentru...

AFIR a finanţat cu fonduri europene din FEADR peste 2.400 de proiecte de utilitate publică în mediul rural

Autorităţile publice locale care derulează proiecte de investiţii cu fonduri europene nerambursabile în dezvoltarea mediului rural au obţinut sprijin...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole