11.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMoise: Analizăm mai multe scenarii posibile pentru a fi pregătiţi să acţionăm

Moise: Analizăm mai multe scenarii posibile pentru a fi pregătiţi să acţionăm

Ministerul Agriculturii analizează mai multe scenarii posibile, în contextul unei crize a cerealelor din cauza conflictului din Ucraina, pentru a putea fi pregătit să acţioneze cu politici publice în funcţie de evoluţia situaţiei, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Sectorul agroalimentar se confruntă de mai bine de doi ani de zile cu câteva crize succesive pe care toţii le ştim: criza sanitară generată de pandemia COVID, criza preţurilor din energie care a venit abrupt peste noi şi care a afectat industria de îngrăşăminte şi acum criza umanitară şi economică globală. Vedem cu toţii cum agresiunea Rusiei asupra Ucrainei produce deja o serie de efecte în pieţe. În aceste momente complicate, raţiunea este cea care trebuie să primeze, iar deciziile trebuie întotdeauna luate pe argumente şi pe date clare. Imediat după declanşarea conflictului (din Ucraina, n.r.) la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii a fost înfiinţat un grup de acţiune pentru a analiza mai multe scenarii posibile şi pentru a fi pregătiţi să acţionăm cu politici publice în funcţie de evoluţia situaţiei. Prin intermediul instituţiilor subordonate avem o permanentă monitorizare a stocurilor de cereale atât la nivelul comercianţilor şi al furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. Mai nou, o să trimitem echipe şi în zona de ferme, pentru că există stocuri consistente şi la fermieri”, a menţionat secretarul de stat.

El a transmis că la momentul actual există stocuri de cereale suficiente până la campania următoare, inclusiv stocuri-tampon, iar românii nu trebuie să-şi facă griji din acest punct de vedere.

„În urma apariţiei în presă a unor date legate de o situaţie posibilă de criză a cerealelor din România a avut loc întâlnire în trei a Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole, Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan şi Ministerul Agriculturii. Fiecare a venit cu datele pe care le are din piaţă la momentul actual despre stocurile existente şi acestea arată că sunt suficiente stocuri de materie primă. Aşadar, românii nu trebuie să-şi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar. La momentul actual există stocuri până la campania următoare, inclusiv stocuri-tampon. Sigur că trebuie să privim întotdeauna spre viitor şi să gândim din timp politici publice pe termen mediu şi lung pentru a fi cu adevărat pregătiţi pentru orice fel de şoc care poate interveni în piaţă”, a spus Moise.

Acesta a adăugat că Ministerul Agriculturii va continua să vină cu programe de sprijin complementare pentru a asigura fermierului român şi producătorilor în special o stabilitate a veniturilor.

„Ştim bine că preţurile sunt reglate de cerere şi ofertă de piaţă. Aici nu poate interveni Ministerul Agriculturii. Rolul nostru este să venim cu programe de sprijin complementare pentru a asigura fermierului român şi producătorilor în special o stabilitate a veniturilor, astfel încât să-şi permită cheltuieli din ce în ce mai mari pentru a face faţă costurilor crescute la inputurile agricole şi pentru a putea să asigure o producţie ridicată. Ajutoarele naţionale tranzitorii beneficiază anul acesta de o alocare bugetară consistentă. Pentru sectorul zootehnic bugetul a fost majorat semnificativ de la aproximativ 20 de milioane de euro la peste 135 de milioane de euro, tocmai ţinând cont de faptul că preţul cerealelor a suferit, la fel şi al furajelor în urma creşterii costurilor cu energia. Pentru sectorul vegetal alocarea este dublă faţă de anul trecut. Am revitalizat programele importante pentru sectorul legumicol care anul trecut nu au fost accesate – Programul Tomata. Continuă sprijinul cuplat în zootehnie, acordarea sprijinului pentru motorina folosită în agricultură care va fi în sumă de 1,64 de lei/litru. Operaţionalizăm un program extrem de important pentru tot ce înseamnă producerea de carne de pasăre şi de porc – Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitate de producţie, care are un buget alocat de peste un miliard de lei şi Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi creştere din sectorul avicol, cu un buget de peste 270 de milioane de lei”, a exemplificat Sorin Moise.

Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol organizează, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole