‹ adv ›
duminică, 5 februarie, 2023
-0.8 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMMAP: Toate tipurile de perdele forestiere vor fi finanțate; lucrările pot fi...

MMAP: Toate tipurile de perdele forestiere vor fi finanțate; lucrările pot fi realizate şi de persoanele private 

Realizarea de perdele forestiere va fi permisă şi persoanelor private, nu numai autorităţilor, iar finanţarea va fi acordată tuturor lucrărilor de acest tip, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Noile prevederi au fost aprobate miercuri de Guvern, în şedinţă, la propunerea MMAP, prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

„Până acum, prin lege, se finanţau strict perdelele de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanţate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecţie, atât în jurul localităţilor, cât şi a câmpurilor şi a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent. Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunităţile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează şi solul împotriva eroziunii, îmbunătăţesc şi bilanţul hidric, purifică aerul din oraşe şi ajută la îmbunătăţirea factorilor climatici. Dincolo de finanţare, am mai făcut o modificare importantă prin care toţi proprietarii români de terenuri vor putea înfiinţa, pe aceste suprafeţe, perdele forestiere de protecţie, beneficiind inclusiv de finanţare”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit sursei citate, prin adoptarea acestei ordonanţe se asigură finanţarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecţie cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecţie a căilor de comunicaţie care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii, precum şi la proprietăţile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentaţiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lăţime de 3 – 4 metri, amplasate la una dintre marginile perdelelor.

„Un element deosebit de important este acela că se introduc şi a alte categorii de beneficiari, în speţă proprietari de terenuri, care vor putea să înfiinţeze perdele forestiere de protecţie în mod voluntar, iar costurile aferente înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie sunt decontate cu respectarea art. 1 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă. În vederea realizării documentaţiilor tehnico – economice, UAT-urile vor pune la dispoziţia autorităţii, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidenţă funciară, alte documente pe care le deţin”, se menţionează în comunicat.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere şi cu titlu gratuit, informaţiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentaţiilor tehnico-economice, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.

Actul normativ aprobat miercuri va conduce la creşterea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră şi la reducerea efectelor viscolelor şi a zăpezilor masive asupra circulaţiei autovehiculelor pe drumurile naţionale şi autostrăzi.

Datele ministerului de resort arată că, până în prezent, la nivel naţional, au fost plantate 197,27 de hectare de perdele forestiere de protecţie. 

  • Citește despre ->
  • MMAP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MMAP: Platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, la dispoziţia fermierilor din comuna Heleşteni

Crescătorii de animale din comuna ieşeană Heleşteni beneficiază de...

Tanczos: Beneficiarii programului de împăduriri începând de azi îşi pot crea conturi în sistemul informatic

Persoanele fizice şi juridice îşi pot crea conturi, începând de vineri, de la ora 12:00, în sistemul informatic, pentru...

Tanczos: Pentru a implementa ţintele ambiţioase în domeniul protejării şi refacerii biodiversităţii avem nevoie de sprijin financiar

Regiunea Carpaţilor trebuie să aibă o voce mai puternică atât la nivelul UE, cât şi la nivel global, iar...

Investiţie de aproape 1,93 milioane lei pentru o platformă de colectare a gunoiului de grajd deschisă în Drăgăneşti

Fermierii din comuna prahoveană Drăgăneşti beneficiază de o platformă de colectare a gunoiului de grajd, o investiţie de aproape...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole