-3.1 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii: Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria...

Ministrul Agriculturii: Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria ţărănească

Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria ţărănească, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după adoptarea de către Camera Deputaţilor a iniţiativei legislative care modifică Legea cooperaţiei agricole şi permite gospodăriei ţărăneşti să devină membru asociat în cooperativele agricole.

„Salut adoptarea iniţiativei legislative privind cooperaţia agricolă, proiect pe care l-am iniţiat alături de colegii mei parlamentari şi prin care am solicitat ca gospodăria ţărănească să poată deveni membru asociat în cooperativele agricole. Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria ţărănească, organizată şi condusă de ţăranul gospodar. Astfel, punem în valoare munca gospodarului român, a celui care a ales să ducă mai departe tradiţia cultivării pământului sau a creşterii animalelor. El va putea să-şi valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei”, susţine ministrul Agriculturii.

MADR a anunţat, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, că a fost adoptată de către Camera Deputaţilor iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004.

‹ adv ›

Această iniţiativă a fost lansată având la bază dorinţa fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist, unindu-şi astfel toate forţele pentru susţinerea dezvoltării economice, sociale şi culturale a comunităţii şi a membrilor săi.

Potrivit sursei citate, pentru a putea beneficia de toate avantajele naţionale şi europene, statul trebuie sa sprijine înfiinţarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri:

  • cooperative agricole de servicii;
  • cooperative agricole de achiziţii şi vânzări;
  • cooperative agricole de procesare;
  • cooperative agricole de manufacturiere şi mică industrie în agricultură;
  • cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale;
  • cooperative agricole, care pot desfăşura, în comun, anumite activităţi;
  • cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă;
  • alte tipuri, formate cu respectarea legii.

Cooperativa agricolă este formată din: membri cooperatori fondatori, membri cooperatori acţionari şi membri cooperatori asociaţi, iar preşedintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori şi este de drept preşedintele Consiliului de Administraţie.

Uniunea de ramură se înfiinţează prin asocierea voluntară a unui număr de cel puţin 5 cooperative agricole, care au acelaşi domeniu de activitate.

Facilităţile acordate pentru înfiinţarea cooperativelor agricole, conform legii, constau în scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează şi/sau produc/comercializează material genetic şi/sau au activitate de creştere şi/sau activitate de reproducţie: pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi tot pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate.

De asemenea, sunt scutite de la plata impozitului pe profit cooperativele de achiziţii şi vânzări, de procesarea produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro.

Alte facilităţi acordate pentru înfiinţarea cooperativelor agricole vizează scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producţia valorificată prin/către întreprindere şi scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă.

Nu în ultimul rând, membri cooperatori sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative.

În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii, conform prevederilor Codului fiscal, precizează comunicatul Ministerului Agriculturii.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...
- adv -spot_img

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură în care se imită ecosistemele naturale. Astfel încât să nu...

Bibilica – avantajele și dezavantajele creșterii. Rase

Bibilica este o pasăre destul de rară în zona noastră,uneori poate fi întâlnită prin gospodăriile casnice. Cu toate acestea,...

De citit

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției