7.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMarcel Boloș: Apelul de proiecte dedicat retehnologizării industriei agroalimentare - încheiat. Mai...

Marcel Boloș: Apelul de proiecte dedicat retehnologizării industriei agroalimentare – încheiat. Mai avem două măsuri în derulare

Apelul destinat retehnologizării şi capitalizării industriei agroalimentare s-a încheiat acum 3 zile, fiind înregistrate 458 de aplicaţii de finanţare, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit lui, acum sunt în derulare alte două măsuri importante pentru sprijinul industriei agroalimentare: eficiența energetică și asigurarea infrastructurii de irigații.

„Pentru eficiența energetică este în plin proces apelul de proiecte şi depunerea cererilor de finanţare. 200 de milioane de euro au fost dedicaţi în exclusivitate pentru cei din industria agroalimentară, pentru ca să poată să gestioneze cât mai bine cheltuielile cu utilităţile publice, să-i putem sprijini ca produsele să poată ajunge pe raft. De asemenea, de două zile s-a închis aplicaţia de finanţare, apelul de proiecte destinat retehnologizării, capitalizării industriei agroalimentare. Atunci am alocat 150 de milioane de euro tocmai pentru a sprijini partea de procesare şi de capitalizare, cum am spus, a industriei agroalimentare. Din acest punct de vedere, credem că suntem într-un parteneriat sincer şi pe termen lung pentru ca să putem sprijini ca produsele să ajungă pe raft, de la cei care pot să le producă.

Încercăm să avem o strategie coerentă ca să contribuim cu adevărat la dezvoltarea şi susţinerea sectoarelor din economia naţională. Nu ascund că lucrăm şi suntem pe cale să definitivăm inclusiv discuţiile cu Comisia Europeană pentru ceea ce înseamnă infrastructura de irigaţii”, a spus Marcel Boloş, la evenimentul de lansare a iniţiativei Penny „100 de idei de business pentru România”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că a avut multe discuţii cu Comisia Europeană şi cu instituţiile financiare internaţionale pentru realizarea unor investiţii din fonduri europene, acolo unde există potenţial şi implicare, aşa cum este potenţialul agricol al României.

„Alături de Ministerul Agriculturii în acest an am iniţiat câteva măsuri care vin oarecum în completare la evenimentul de astăzi. În luna mai am acordat granturile pentru capital de lucru pentru industria agroalimentară. 350 de milioane de euro au fost o parte plătiţi, altă parte sunt în curs de a fi plătite. Deci, acele micro-granturi pentru fermieri, pe de o parte, dar şi granturile pentru capital de lucru pentru industria agroalimentară sunt dovada faptului că există fonduri, dacă vreţi, europene, disponibile pentru ca să ne implicăm într-un sector atât de important, cum este cel din industria agroalimentară”, a subliniat Marcel Boloş.

Prezent la eveniment şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului balanţei comerciale în sectorul agroalimentar.

„Este pentru prima oară când particip la un astfel de eveniment, dar vreau să spun că la Ministerul Economiei am avut mai multe discuţii. Am avut discuţii cu cei de la AMRCM (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) – n.r.), am avut discuţii cu mari procesatori şi producători şi am ajuns la o singură concluzie: de fiecare dată spunem că avem un mare potenţial. Acest potenţial, de fapt, este cel pe care n-ar trebui să-l mai promovăm. Ar trebui să spunem că acel potenţial se transformă în realitate. Împreună cu ministrul Daea, discutăm despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului de balanţă comercială”, a adăugat Florin Spătaru.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor...

Rinita la iepuri – cauzele apariției și prevenire

Rinita la iepuri este o inflamație a mucoasei nazale, a spațiilor umplute cu aer care înconjoară sinusul sau cavitatea...

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe nutritive care nu se află în sol, în cantităţi suplimentare, sub formă...

Normarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea

La cultivarea strugurilor de masă producatorii trebuie să se axeze pe termenii: „anticipare” și „conștientizare”: anticiparea tuturor proceselor ce...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate