3.5 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR va aloca 561,5 milioane de lei pentru subvenţionarea unor servicii din...

MADR va aloca 561,5 milioane de lei pentru subvenţionarea unor servicii din sectorul creşterii animalelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca peste 561,5 de milioane de lei, în perioada 2023-2027, pentru subvenţionarea unor servicii din sectorul creşterii animalelor, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul instituţiei.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

„Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole”, precizează MADR.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menţionate este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice şi de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, este de maximum 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi de 100 lei pentru porcine.

Potrivit MADR, valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului este de maximum: 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, şi 60 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline; 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de carne, 30 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 36 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

„Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine. Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetare, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. Aceste sume se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023”, se arată în document.

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Prin excepţie, pentru anul 2023, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, completate de către solicitanţi şi avizate de către ANZ, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, se depun până în data de 10 august 2023, inclusiv, precizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de...
‹ adv ›

Guvernul a aprobat cadrul general de implementare al Programului pentru Acvacultură și Pescuit 2021—2027

Hotărârea privind stabilirea cadrului general de implementare a operațiunilor cofinanțate din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură...

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrică cu irigațiile

Până la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole