25 C
București
vineri, 9 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMADR: Trei programe de investiţii pentru afaceri în zona montană, adoptate de...

MADR: Trei programe de investiţii pentru afaceri în zona montană, adoptate de Guvern

Trei Hotărâri de Guvern, prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană, au fost adoptate, miercuri, de Executiv, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, cele trei programe de investiţii se vor derula până la sfârşitul anului 2022, plăţile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea MADR.

Astfel, Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane va avea alocat pentru acest an un buget de 34,640 milioane de lei. Beneficiari ai programului de investiţii pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative agricole, persoane juridice, persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industria alimentară.

În cadrul acestui program, beneficiarii eligibili trebuie să fie crescători de animale, să îşi desfăşoare activitatea în zona montană, să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului investiţiile prevăzute în Legea nr. 332/2018 cu modificările ulterioare, de aprobarea Programului de investiţii, şi să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile.

Al doilea program de investiţii se referă la înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. În acest sens, bugetul alocat schemei este de 92 de milioane de lei, iar beneficiarii pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative agricole, persoane juridice, persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Solicitanţii din acest program ar trebui să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să fie producători de lapte din zona montană, precum şi producători agricoli din zona montană, conform Legii nr. 296/2018 cu modificările ulterioare, de aprobare a Programului de investiţii;
  • să îşi desfăşoare activitatea în zona montană;
  • să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiţii prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiţii;
  • să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile.

Un al treilea program de investiţii vizează acordarea de finanţare pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Cu un buget pentru anul 2022 de 93 milioane de lei, programul se adresează persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, grupurilor de producători, cooperativelor agricole, persoanelor juridice şi persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili în acest program trebuie să-şi desfăşoare activitatea în zona montană, să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiţiile prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiţii, respectiv să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile. 

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
  • Citește despre ->
  • MADR

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Daea a participat la „Ziua Grâului” – eveniment organizat de SCDA Mărculești

Ministrul Petre Daea a participat miercuri, 7 iunie 2023,...
‹ adv ›

MADR: Aproape 90 mln lei vor intra în conturile fermierilor pentru motorina utilizată în agricultură

MADR a aprobat prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an,...

MADR a dat amenzi în valoare de 172.550 lei pentru neconformitățile depistate în comercializarea fructelor și legumelor proaspete

MADR desfășoară acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole