vineri, 7 octombrie, 2022
14.6 C
București

-

HomepageȘtiriMADR pune la dispoziția fermierilor un Ghid de bune practici agricole privind...

MADR pune la dispoziția fermierilor un Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pune la dispoziţia fermierilor un Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice, pentru a face faţă provocărilor în contextul intensificării fenomenului de secetă severă.

„Schimbările climatice sunt o realitate, nu o ficţiune şi de aceea trebuie să folosim toate mijloacele de care dispunem în aşa fel încât nivelul producţiilor şi valorificarea superioară a acestora să influenţeze pozitiv sectorul economic al României. Trebuie să fim cumpătaţi cu resursele pe care le avem pentru a putea depăşi cu bine greutăţile momentului”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a precizat că seceta este un fenomen care persistă şi nu poate fi stăpânit doar cu apă, ci şi cu tehnologii care implică lucrări corespunzătoare ale solului, precum şi cultivarea unor soiuri rezistente la secetă.

Ministrul îşi doreşte ca prin acest ghid de bune practici, fermierii, mai ales cei tineri, să aibă un comportament conservativ şi să utilizeze raţional apa din sol.

Potrivit unui comunicat al MADR, elaborarea ghidului a venit ca răspuns la provocările cu care se confruntă fermierii în contextul intensificării frecvenţei fenomenului de secetă severă ce afectează tot mai mult sectorul agricol românesc.

Seceta este un fenomen extrem cu efecte multiple, pe diverse planuri, cum ar fi producţia agricolă şi, implicit, securitatea alimentară, cea energetică, dar şi transporturile fluviale ca urmare a modificărilor hidrologice semnificative, cu impact direct asupra distribuţiei resurselor de apă subterane şi de suprafaţă.

În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) caută soluţii de prevenire şi atenuare a efectelor negative ale secetei, demers care începe cu prezentul ghid în care se regăsesc recomandări pentru îmbunătăţirea practicilor agronomice în condiţii de secetă.

Ghidul a fost realizat de către o echipă formată din specialişti ai MADR şi ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoş-Costin Telehuz, la iniţiativa ministrului Petre Daea.

Ghidul poate fi consultat accesând următorul link.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate